Ekologija

Zvezdan Veljković: Čitav grad smrdi, ne može da se diše, nemoguće je da neko ima prava da nas guši

Foto: Pokret Tvrđava

Foto: Pokret Tvrđava

Nakon što se veliki broj građana prethodnih dana javilo Pokretu Tvrđava iz Smedereva žaleći se na neprijatan miris koji se širi gradom, aktivisti su utvrdili da smrad dolazi iz pravca Godominskog polja.

Iz Pokreta Tvrđava, Zvezdan Veljković, prema prvim informacijama za Boom 93, kaže da su aktivisti  zatekli velike količine smeća i otpada koje su verovatno izvor neprijatnog mirisa. Veljković je rekao da su snimili događaj i pripremili prijavu koju će poslati nadležnoj inspekciji.

“Prvo što smo primetili kako smo prilazili je velika količina stajskog đubriva koja je stajala pored puta, u dužini od preko 100 metara. U ovom delu se nalazi nekoliko kompanija koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, preradom poljoprivrednih ostataka kao i kompostiranjem, i kako smo se približavali ovim postrojenjima, smrad je postao nepodnošljiv, štipalo je za grlo. Iz jedne od ovih kompanija je izašao traktor sa cisternom, koji je krenuo da izbacuje tečan sadržaj u obližnje polje. Cela ta parcela, veličine preko 70 hektara i u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede, bila je natopljena ovim sadržajem i celim poljem se širio neprijatan miris. Snimke  i prijavu ćemo poslati inspekciji i od njih očekujemo odgovor.”

Nakon što su objavili ovaj događaj, pojedini građani su pokušali da relativizuju problem, te da je navodno u pitanju “samo stajsko đubrivo i da ne postoji problem”.

“Čak i da je to tačno, niko ne bi smeo svojim aktivnostima da ugrožava građane Smedereva. Čitav grad smrdi, ne može da se diše, nemoguće je da neko ima prava da nas guši.”, smatra Veljković.

Stav Pokreta Tvrđava je da poljoprivreda treba da bude jedan od stubova razvoja Smedereva, posebno organska i održiva poljoprivredna proizvodnja, zato pozivaju nadležne inspekcije da što pre izađu na teren i utvrde šta je tačno uzrok smrada koji se danima širi gradom, “stajsko đubrivo ili tu ima i nekih industrijskih primesa.”