Moj grad

Lokalni ukusi na novi način - održan festival "Beef and Wine" (VIDEO)

Foto: Aleksandar Antonijević

Foto: Aleksandar Antonijević

Meštani Smederevske Palanke su u četvrtak, 23. maja, mogli da uživaju u ukusima i mirisima govedine i vina. Festival pod nazivom „Beef and Wine” koji je održan u centru grada kod fontane, je u toku ovog kišnog dana bio pravo osveženje za građane ove opštine.

Miloš Stojadinović i Ljubiša Čukić su uz podršku restorana „Amsterdam” i vinarije „Bonga” organizovali dan otvorene kuhinje i potrudili se da u sklopu ovog pilot projekta predstave lokalne ukuse koje su spremali na nove načine. Majstori gastronomije su za naš portal izjavili da žele da ostalim ugostiteljskim objektima u Smederevskoj Palanci na ovaj način budu inspiracija, te se nadaju da će već sledeće godine u ovoj opštini biti dosta sličnih manifestacija.

Na pitanje kako su došli na ovu ideju, naš sagovornik nam je odgovorio sledeće: „Kolega i ja smo krenuli sa nekom idejom da osnujemo neku vrstu festivala ovde i onda smo krenuli da radimo sa lokalnim mesom, iz lokalne mesare smo uzeli domaću bikovinu i spremamo „Sote Stroganoff”, imamo burgere, koji su naravno domaći i suvidirano meso.”

Zanimalo nas je zašto su odlučili da ovakav festival organizuju baš u Smederevskoj Palanci, pa su nam na to odgovorili da samim tim što Miloš Stojadinović dolazi iz ove opštine, na taj način se osećaju kao kod kuće. Što se tiče daljih dešavanja i planova za budućnost, ovaj mali tim je veoma entuzijastičan. Kako saznajemo, ovo je njihov pilot projekat koji tek treba da poraste, došli su sa ciljem da animiraju ljude, ali i da okolni lokali vide da se prema ovome ophode veoma ozbiljno. Nadaju se da će uskoro moći da organizuju veći skup, te da ceo centar Smederevske Palanke miriše na meso i vino.

Uprkos kiši koja ih je na početku malo usporila, ovi mladići su bili zadovoljni odzivom prolaznika. Iako smo sa njima razgovarali tek kad su krenuli sa radom, saznali smo da rezervacije uskoro stižu kao i da su uspeli da organizuju mesta za sve zainteresovane. Cilj celog projekta im je bio da tokom celog festivala budu zauzeti pripremom hrane, dok ljudi uživaju u neverovatnim ukusima govedine i mirisnim notama vina.

Prilog pripremio Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom93 iz Smederevske Palanke