Izbori 2024

Zvonko Blagojević: Potrebno je konačno završiti projekte za rekonstrukciju stare bolnice u Požarevcu

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Nosilac liste grupe građana Iskorak dr Zvonko Blagojević je u okviru serijala “Zumiranje – Izbori 2024.” govorio o najvećim problema sa kojima se suočava Grad Požarevac. Takođe, naveo je i konkretna rešenja koja bi uticala da se grad razvija tako da zadovolji potrebe najvećeg broja građana i građanki.

Najveći problemi Požarevca su, prema mišljenju dr Zvonka Blagojevića, ekonomija, zapošljavanje, urbanizam, infrastruktura i zdravstvena zaštita.

Blagojević kaže da je teško govoriti o rešenjima koja na kratak rok mogu da daju rezultate, ali da Iskorak smatra da postoje ideje koje bi mogle da smanje problem nezaposlenosti. Smatra da bi se rešio problem nezaposlenosti i podstakla lokalna ekonomija, neophodno je obezbediti podsticajna sredstva za otvaranje novih proizvodnih pogona, posebno onih koji se bave preradom poljoprivrednih proizvoda, kao što je to nekada bilo.

“Obezbediti podsticajna sredstva za otvaranje novih proizvodnih pogona, prvenstveno za preradu poljoprivrednih proizvoda, kao nekad. Sredstva treba da se traže iz republičkih fondova i da se daju iznosi od više hiljada evra po radnom mestu našim preduzetnicima, a ne strancima koji dolaze sa jednostavnim tehnologijama koje ne mogu da unapređuju naše društvo, pri tome eksploatišu našu potcenjenu radnu snagu i odlaze vrlo brzo, često i ne čekajući da prođe period od 5 godina. Pod ovakvim uslovima mnogi naši sugrađani koji rade u inostranstvu bi otvarali proizvodne pogone ovde.”

Kada je reč o planiranju i sprovođenju infrastrukturnih projekata, Blagojević smatra da je potrebno ponovno formiranje organizacije nalik nekadašnjoj Direkciji za izgradnju, koja bi imala zadatak da spreči nekontrolisanu gradnju i da uspostavi stroge standarde i pravila za urbanistički razvoj. Ovo bi uključivalo izradu detaljnih urbanističkih planova, koji bi bili osnov za svaku izgradnju i rekonstrukciju.

“Direkcija za izgradnju bi vodila računa o rešavanju divlje urbanizacije gradova, pogotovo Požarevca i katastrofalne infrastrukture na celokupnoj teritoriji Grada.”

Govoreći o problemima zdravstvene zaštite, Blagojević kaže da bi rekonstrukcijom stare bolnice bilo  potrebno završiti i sve aktivnosti vezane za potpuno osposobljavanje nove bolnice, uključujući nabavku potrebne medicinske opreme, zapošljavanje dodatnog medicinskog osoblja i organizaciju operativnih procesa.

“Potrebno je konačno završiti projekte za rekonstrukciju stare bolnice u Požarevcu i tad iz pomoć republičkih sredstava, koja su bila raspoloživa još pre 5 godina, realizovati taj projekat koji je važan kao i potpuno osposobljavanje nove bolnice. Uz obezbeđenje većeg broja i većih iznosa stipendija, posebno pripremati kadar srednjih medicinskih škola i fakulteta za zapošljavanje u Gradu kao i obezbeđivanja specijalizacija za što više lekara. Na taj način bi se popravilo stanje nedostatka medicinskog osoblja svih specijalnosti i omogućilo funkcionisanje seoskih ambulanti. Posebna pažnja treba da se posveti lošoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Kostolcu i lošoj organizaciji službe hitne pomoći u tom gradu.”