Moj grad

A od Sija poklon – rafinerija, i to tik uz Dunav: Smederevce niko ništa ne pita

FOTO: R. Momirović / Boom93

FOTO: R. Momirović / Boom93

Posle 14 godina ponovo je oživela stara priča - gradnja naftne rafinerije u Smederevu. Sporazum o tome je sa kineskom kompanijom potpisala ministarka energetike. Ranije su građani o rafineriji bili pitani na referendumu - sada o tome ni reč.

Kineski predsednik Si Đinping ostavio nam je taj poklon, a Smederevcima ga je potpisom „uručila“ ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović. I to samo dan nakon odlaska Sija.

„Ukupan iznos investicije procenjen je na 2,4 milijarde evra, a planira se direktno zapošljavanje oko 700 ljudi“, rekla je Đedović Handanović.

Železara – već je jedan neprijatelj životne sredine. Teren buduću rafineriju nafte čeka blizu nje, u industrijskoj zoni.

„Važno je reći da je to tri kilometra od centra grada, to je jako blizu, Dunav je ovde na nekih 100 metara od nas kao međunarodna reka, tu je i vodoizvorište, ovde nije mesto za rafineriju nafte„, kaže za N1 Nikola Krstić iz Pokreta „Tvrđava“.

Smederevci sa kojima smo razgovarali, većinski se protive rafineriji.

– Niko ne voli tu prljavu tehnologiju u svojoj blizini, pa ni mi.

– Tehnologija napreduje, ja očekujem da će tu da bude sve u skladu sa zakonom o zaštiti životne okoline.

– Ja jesam protiv toga – protiv rafinerije, zbog male dece.

– Železara nas zagađuje, sad i plus rafinerija.

Priča o gradnji rafinerije u Smederevu nije nova.

„Niko nas ništa ne obaveštava“
Smederevci su joj prvi put rekli ne 2010. godine. Tada je na referendumu 72 odsto građana bilo protiv naftne rafinerije.

Ali, referendum zbog male izlaznosti nije uspeo. Sada ga niko ni ne pominje.

„Niko nas ništa ne pita ovaj put, ceo proces je potpuno netransparentan, što govori o tome da ovde ne postoji ni zrno demokratije, ni zrno osećaja za lokalnu zajednicu koja ovde živi“, kaže Nikola Krstić.

„Bukvalno nemamo podataka nikakvih“, kažu nam građani.

N1: Niko vas ne obaveštava?

Ne, apsolutno ne.

N1: Šta vam kažu predstavnici gradske vlasti?

Nisam upoznat.

N1: Je l’ vam nešto govore?

Ne.

Inženjer: Velika opasnost
Zbog čega ovog puta nije pokrenut referendum, zašto sporazum nije dostupan javnosti, iz Ministarstva energetike nam nisu odgovorili, već garantuju bezbednost.

„Okvirni Sporazum je potpisan na period važenja od dve godine, a vreme potrebno za izgradnju i puštanje u rad nove rafinerije se procenjuje na oko četiri godine od dana dobijanja prve građevinske dozvole. Cilj Vlade Srbije je da svaki investitor ispuni najviše standarde zaštite životne sredine“, navode iz Ministarstva energetike.

„Velika je opasnost gde god se nešto radi sa naftom, glavno isparenje je benzen – zagađujuća materija, uvek je u vazduhu, svi je udišu, kancerogena je i otrovna“, kaže Nikola Tasić, mašinski inženjer u penziji.

A da li pored Železare Smederevu treba rafinerija, i šta je tačno preduzeto za dobrobit građana i životne sredine – ne zna se, jer nam na ta pitanja nisu odgovorili iz smederevske gradske uprave.