Izbori 2024

Nikola Lazić: Važno je razviti program subvencionisanja proizvodnje hrane i domaćih poljoprivrednih proizvoda

Pod rednim brojem 6, na lokalne izbore u Požarevcu izlazi POKS sa izbornom listom “Jedina nada za Požarevac – Pokret obnove Кraljevine Srbije.” Prvi na listi je Nikola Lazić, privatni preduzetnik iz Kostolca koji je u okviru serijala “Zumiranje – Izbori 2024.“ govorio o različitim problemima u gradu i planovima koje ova stranka nudi.

“Po pitanju ekonomije i zapošljavanja smatramo da ima prostora za unapređenje ekonomske klime kroz drugačije ekonomsko pozicioniranje grada u smislu promene ekonomskog modela Požarevca, gde će po pitanju zapošljavanja kroz subvencije. prednost imati prvenstveno domaći, lokalni preduzetnici i preduzeća u odnosu na strane investitore.”, rekao je Lazić podsećajući na negativna iskustva sa nekim stranim kompanijama, kao što su "Ringelsan" i PKC.

Lazić navodi da je važno razviti program subvencionisanja proizvodnje hrane i domaćih poljoprivrednih proizvoda, jer mnogi građani kupuju u velikim lancima poput "Lidl-a" dok lokalna, zdrava hrana iz srpskih domaćinstava predstavlja lepšu i često kvalitetniju alternativu.

Kada je reč o infrastrukturi, smatra da situacija u Požarevcu “nije loša, da postoje pozitivni pomaci, te da se radilo na unapređenju prethodnih godina.”

 Međutim, naveo je primer gašenja Direkcije za izgradnju pre nekoliko godina koja je, kako kaže, bilo “populistički potez koji nije bio neophodan”. 

“Direkcija je mogla nastaviti poslovanje u drugoj pravnoj i zakonskoj formi.”

“Ovo govorim zato što je najviše štete pretprela seoska infrsktruktura, putna mreža koja je zaista devastirana u pojedinim selima. Postojao je godišnji plan i program rada, jasno definisan, koji se odnosio na asfaltiranje ulica, uređivanju fasada i objekata seoskih mesnih zajednica i svih ostalih infrastrukturnih celina. Zalagaćemo se da se u zakonski mogućim okvirima što pre formira nova Direkcija za izgradnju grada koja bi preuzela nadležnosti u domenu projektovanja, vršenja stručnog nadzora, plana i programa investicija i ostalih neophodnih pozicija za investiciono održavanje i građenje.”

Lazić navodi da je u Kostolcu neophodna izgradnja novog objekta doma zdravlja sa pripadajućom službom hitne pomoći koja mora biti dostupna 24 sata dnevno. Takođe je, kakao kaže, potrebno urediti seoske ambulante u svakom selu kako bi medicinske usluge bile što bliže i dostupne svim građanima. 

Lazić je istakao i planove za razvoj turizma u gradu,  uključuju izgradnju zoo vrta i Dino parka na prostoru Ljubičeva kao i „Akva parka“ na čuvenoj gradskoj plaži „Topoljar“ u Kostolcu. 

“Izgradnjom dunavskog keja bi zaokružili jednu investicionu Turističku ponudu, koja bi pozitivno uticala na sve žitelje Požarevca i Kostolca u sadržajnom smislu.”

Lazić je naveo da je po pitanju sporta bilo pozitivnih pomaka i investicija u sportsku infrastrukturu, osim tenisa, te da bi izgradnjom novog teniskog centra sa terenima u Požarevcu i adaptacijom postojećih, dobili “značajne trenažne kapacitete kao i veliki broj mališana, budućih šampiona.“

“Obećavamo transparentnost u radu, drugačiju političku kulturu u gradu, utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanja patrijarhalnih, domaćinskih vrednosti.Tražimo podršku svih građana Požarevca i Kostolca kojima su na prvom mestu porodica, tradicionalne, srpke i duhovne vrednosti.”, rekao je na kraju. 

Podsetimo, izborna lista "Jedina NADA za Požarevac – Pokret obnove Кraljevine Srbije (POКS)" ima 50 kandidata za odbornike Skupštine Požarevca.