Društvo

NUNS: Zbog nedostatka zvaničnih informacija mediji sami sprovode istrage

Foto/ilustracija mediji pixabay

Foto/ilustracija mediji pixabay

Novinari treba da se oslone na zvanične informacije koje dobijaju od institucija, naročito ako je reč o osetljivim pitanjima, poput nedavnog slučaja nestanka dvogodišnje devojčice, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije konstatujući da su mediji, zbog nedostatka zvaničnih informacija policije i tužilaštva, sprovodili svoje istrage.

U međuvremenu, predsednik Srbije je, po ko zna koji put, preuzeo ulogu tih institucija i javnosti saopštio najvažnije informacije o slučaju, a posledice svega su dodatni pad već narušenog poverenja u medije i institucije, konstatuje NUNS.

U tekstu NUNS se navode primeri tekstova više dnevnih novina, poput pronalaska DNK devojčice u službenom vozilu JKP Vodovoda iz Bora, koje niko iz nadležnog tužilaštva i policije nije potvrdio, niti demantovao.

Još jedna informacija koju su „saznali“ gotovo svi mediji, ali zvanično nije potvrđena, jeste da je priveden policajac iz Bora zbog odavanja informacija iz istrage.

Na kraju ostaje nejasno zašto nijedna institucija nije demantovala te medijske napise, navodi NUNS.

Poverenje koje građani Srbije imaju u medije najniže je u Evropi, ali oni ipak više brinu zbog neistina koje iznose predstavnici partija i državni zvaničnici, pokazuju istraživanja.

Organizacija Prijatelji dece Srbije podnela je Savetu za štampu, povodom izveštavanja medija o ovom slučaju, više od 60 žalbi protiv 11 medija.

Budući da Savet za štampu nadzire samo rad štampanih i onlajn medija, NUNS je tražio odgovor Regulatornog tela za elektronske medije da li je primilo žalbe protiv elektronskih medija u vezi sa izveštavanjem o ovom slučaju, ali odgovor nije dobijen.