Izbori 2024

CRTA: Izborni uslovi nisu unapređeni, revizija biračkog spiska nije obuhvatila sve koje bi trebalo

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Posmatračka misija CRTA navela je da izborni uslovi uoči izbora koji će se održati 2. juna nisu unapređeni, a da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u reviziji biračkog spiska nije obuhvatilo sve one birače koji bi trebalo da budu obuhvaćeni izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku i koji spadaju u kategoriju takozvanih „fantomskih birača“.

Predstavljajući nalaze dugoročnog posmatranja kampanje za odbornike Skupštine grada Beograda, programski direktor CRTA Raša Nedeljkov istakao je da se ovaj izborni ciklus ne može posmatrati izolovano u odnosu na izborni proces koji se ticao decembarskih izbora.

„I gledajući ovaj proces možemo reći da je ovo jedna epizoda u lošoj seriji izbornih uslova u kojoj uslovi nisu unapređeni“, napomenuo je Nedeljkov na konferenciji za medije.

On je dodao da određeni pomak jeste napravljen i da se on ogleda u tome da su različiti politički akteri i pripadnici civilnog društva seli za isti sto i pokušali da razgovaraju.

Ishod tog procesa su, podseća, dva dogovora. Jedan se tiče održavanja izbora za Beograd i druge gradove i opštine 2. juna, a drugi dogovor ticao se migracija birača.

Kako je Nedeljkov objasnio, to je bio pokušaj da se anulira, odnosno amortizuje „taj nedozvoljeni način uticaja na volju birača jedne zajednice tako što se izmenio Zakon o jedinstvenom biračkom spisku“.

On je istakao da je CRTA kao posmatračka misija pokušala da taj mehanizam proveri, odnosno da li se i u kojoj meri on primenjuje. Zaključak je, napominje, da revizijom nisu obuhvaćeni svi oni birači koji bi trebalo.

„Način na koji nam je omogućeno da vršimo kontrolu nije nam dao dovoljno informacija da kažemo građanima na koji način je taj zakon sproveden. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije u biračkom spisku sprovelo kompletnu ne samo reviziju biračkog spiska, već svi oni birači koji bi trebalo da budu obuhvaćeni ovom merom nisu obuhvaćeni“, rekao je Nedeljkov.

Dodao je da su drugi hronični problemi izbornog procesa produbljeni, a da su dokumentovani i novi slučajevi i načini na koji se građani pritiskaju i zastrašuju.

Kao primere je naveo zaposlene u javnoj upravi iz Novog Sada koji se dovode u Beograd da vrše kampanju od vrata do vrata.

Posebno je istakao manipulaciju najmlađim sugrađanima iz jedne državne predškolske ustanove i njihovim roditeljima, koji su mislili da idu na pozorišnu predstavu a završili na političkom skupu. Tako se i jedan predškolac našao u bazi sigurnih glasova vladajuće stranke, a kada je njegova mama osobi koja ih je pozvala objasnila da dete nemože biti ne samo siguran glas, već glasač uopšte jer je tek predškolac, osoba iz kol centra joj je spustila slušalicu.

Prema Nedeljkovićevim rečima, jedan od glavnih problema koji dovodi do „vrzinog kola“ u kojem smo se našli je fenomen nekažnjivosti i to što, kako je rekao, tužilaštvo do sada nije pokrenulo nijedan postupak po službenoj dužnosti, kao ni po krivičnim prijavama koje je CRTA podnela na osnovu saznanja koja su imali.

55 Vučićevih pojavljivanja u 55 dana kampanje

Šef pravnog tima Crte Pavle Dimitrijević koji je član Radne grupe za poboljšanje izbornog procesa potvrdio je da je rad radne grupe praktično blokiran i to ponašanjem vladajuće većine koji nisu želeli da glasaju i učestvuju u radu.

On je dodao da su posmatrači beležili nepravilnosti i podnosili prijave, ali da odgovora često nije bilo.

„Posmatrači su zabeležili 94 događaja sa elementima zloupotrebe javnih resursa, od automobila i prostora do korišćenja zaposlenih. Posmatračka misija podnela je 46 prijava različitim institucijama, a Agenciji za sprečavanje korupcije ukupno 31 prijavu za različite slučajeve kršenja zakona o finansiranju političke aktivnosti“, rekao je Dimitrijević.

Zamenica šefa Crtine misije Tamara Branković rekla je da je bilo opstrukcija još prilikom overavanja potpisa za pojedine liste, a izrazila je i zabrinutost što je većina potpisa overavana u opštinama.

„Zabrinuti smo jer su upravo u tim slučajevima otkrivani falsifikovani potpisi, a nije bilo odgovornosti“, rekla je Branković i dodala da je 14 lista skupilo potpise, ali da mnoge od njih to nisu učinile transparentno.

Dodala je da je zamagljena granica između lokalne i nacionalne kampanje, a na stranačkim skupovima vlasti poslate su iste poruke kao kad je reč o državnim aktivnostima.

„Funkcioneri vlasti pojavili su se na 700 događaja širom Beograda a u prvom planu nalazi se Aleksandar Vučić koji iako nije kandidat, predstavlja glavno lice i brend kampanje. Vučić se u 55 dana obratio javnosti 55 puta, dakle svakog dana tokom trajanja kampanje, a u vestima je bio duplo više od svih ostalih aktera i vlasti i opozicije“, rekla je Branković.

Glasači će u Beogradu 2. juna glasati na 1.265 biračkih mesta, biće ih 85 više nego u decembru, a najveći broj novih biračkih mesta otvoren je na Paliluli, Voždovcu, Zvezdari i u Grockoj, rečeno je na konferenciji za novinare.