Izbori 2024

Biranje odbornika: Šta predviđa Zakon o lokalnim izborima?

Foto: Boom93

Foto: Boom93

Biranje odbornika skupština jedinica lokalne samouprave regulisano je Zakonom o lokalnim izborima. Podsetićemo vas na koji način se prema ovom Zakonu dodeljuju odbornički mandati.

U raspodeli mandata mogu učestvovati samo izborne liste koje su dobile najmanje 3% glasova od broja birača koji su glasali.

Ako nijedna izborna lista nije dobila 3% glasova od broja birača koji su glasali, onda sve izborne liste koje su dobile glasove mogu učestvovati u raspodeli mandata.

Posebna pravila važe za liste nacionalnih manjina. Izborna lista nacionalne manjine učestvuje u raspodeli mandata i onda kada dobije manje od 3% glasova od broja birača koji su glasali.

Mandati se raspoređuju proporcionalno osvojenim glasovima, nakon što izborna lista pređe cenzus.

“Mandati se raspodeljuju tako što se ukupan broj glasova koji je dobila izborna lista koja učestvuje u raspodeli mandata podeli svakim brojem od jedan do broja odbornika koji ima skupština.

Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini tako da izbornoj listi pripada onoliko mandata koliko ima svojih količnika među najvećim količnicima svih izbornih lista koje učestvuju u raspodeli”, navodi se u Zakonu o lokalnim izborima.

Broj najvećih količnika je broj odbornika koji ima skupština.

Ako dve ili više izbornih lista dobiju količnike iste vrednosti na osnovu kojih se raspodeljuje mandat, prednost ima izborna lista koja je dobila veći broj glasova.

Ako određenoj izbornoj listi pripada više mandata nego što ima kandidata za odbornike, mandat koji se ne dodeli toj izbornoj listi dodeljuje se izbornoj listi kojoj pripada sledeći najveći količnik za koji nije dodeljen mandat.

“Izbornoj listi koja je prešla izborni cenzus, a po sistemu najvećeg količnika joj ne pripadne mandat dodeljuje se jedan mandat na račun izborne liste kojoj pripada poslednji količnik na osnovu kojeg se dobija mandat, a koja nije izborna lista nacionalne manjine i koja je dobila više od jednog mandata”, navodi se dalje u Zakonu.

Kada su u pitanju liste nacionalniih manjina, prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici izbornih lista nacionalnih manjina koje su osvojile manje od 3% glasova uvećavaju se za 35%.

Kandidatima za odbornike mandate rešenjem dodeljuje izborna komisija u roku od sedam dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima lokalnih izbora. Mandati se dodeljuju po njihovom redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa izborne liste i izdaje uverenja o izboru za odbornika.

Mandat odbornika počinje da teče onog dana kada je potvrđen. O potvrđivanju mandata odbornika odlučuje skupština na konstitutivnoj sednici, koju saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od deset dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb-prezentaciji. Ta sednica mora se održati najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata. O potvrđivanju mandata odbornika, na osnovu izveštaja verifikacionog odbora, skupština odlučuje javnim glasanjem.

U glasanju mogu učestvovati kandidati za odbornike kojima je dodeljen mandat i koji imaju uverenje izborne komisije da su izabrani.

Podsetimo, Zakon o lokalnim izborima dopunjen je nešto više od mesec dana pred lokalne izbore koji se danas održavaju. Izmene i dopune ovog Zakona usvojene su 23. aprila 2024. godine, čime je omogućeno da lokalni izbori u gradovima u kojima nisu bili u decembru, budu danas, 2. juna, kad i beogradski.

Izmenama i dopunama rok za raspisivanje lokalnih izbora pomeren je sa 120 na 150 dana pre isteka mandata, a od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umesto 45 kako je prethodno pisalo u Zakonu.