Izbori 2024

Neizvesno u Nišu: Svi proglasili pobedu, čekaju se zvanični rezultati

Foto: Boom93

Foto: Boom93

Lista SNS u Nišu osvojila je 44,5 odsto, dok je lista Dragana Milića dobila podršku 24,5 odsto birača.

To pokazuju preliminarni rezultati Cesida na osnovu 92 odsto obrađenog uzorka, dok se očekuje da Gradska izborna komisija danas objavi konačne rezultate.
 
Lista "Biramo Niš" osvojila je 15,8 odsto, a liste "Ujedinjeni - nada za Niš" i "Kreni-promeni" po četiri odsto, prenose Južne vesti.
 
Opozicija u Nišu najavila je ujedinjenje i proglasila pobedu, ali su to učinili i naprednjaci.
 
Cesidova projekcija raspodele mandata za odbornike Skupštine grada pokazuje da će SNS u niškoj skupštini imati 30 odbornika, Grupa građana "Dr Dragan Milić" 16, koalicija "Biramo Niš" 10, liste "Kreni-promeni" i "Ujedinjeni - Nada za Niš" po dva odbornika i Ruska stranka jednog.

Ako bi se opozicija ujedinila, kako su najavili, imala bi ukupno 30 odbornika, a kada bi se naprednjaci ujedinili sa Ruskom strankom, što su i najavili, imali bi 31 odbornika i većinu za formiranje vlasti. 
 
Potpredsednik Narodnog pokreta Srbija Đorđe Stanković objavio je na društvenoj mreži Iks rezultate posle 100 odsto obrađenog biračkog materijala sa lokalnih izbora u Nišu, po kojima tvrdi da Srpska napredna stranka sa Ruskom strankom nema većinu od 31 odbornika u tom gradu.
 
Stanković je objavio da je SNS osvojila 29 mandata, Biramo Niš 11, NADA dva mandata, lista doktora Milića 16, Ruska stranka jedan mandat i Kreni-promeni dva mandata.
 
"Čestitam vam svima od srca ovaj veliki dan za slobodan Niš! Promene su krenule s juga", poručio je on.