Izbori 2024

Šef posmatračke misije na izborima u decembru: Preporuke ODIHR-a nisu poštovane, još su na čekanju

Foto: Boom93

Foto: Boom93

Austrijski političar i posmatrač na decembarskim izborima Stefan Šenah rekao je za N1 da se Evropa nadala da će ovi lokalni izbori biti bolji od onih u decembru, ali je na osnovu OEBS-ovog i izveštaja Crte konstatovao da nije bilo dobro.

Prema njegovim rečima, organizovati izbore na lokalnom nivou u opštinama i selima je jedno, ali dominacija u medijima predsednika Aleksandra Vučića ili SNS-a, to je potpuno drugo pitanje, piše N1.

“Imali smo i problem sa biračkim spiskovima, koji je dalje bio prisutan. Bilo je puno nepravilnosti”, rekao je Šenah u emisiji „Newsnight".

Na pitanje da li je video scene sa Novosadskog sajma na dan izbora, Šenah je rekao da ovog puta nije bio posmatrač u Srbiji, međutim, kako je naveo, bilo je puno slučajeva zbog kojih je zabrinut.

„Sveukupno gledano, rečeno je da sve preporuke od ODIHR-a koje su upućene parlamentu i Vladi u Srbiji, da izbori budu bolji, da budu bezbedni i da bude veće poverenje u izborni proces, jednostavno nisu poštovane. One su i dalje na čekanju“, ocenio je Šenah.

Kako je naveo, dok je čitao OEBS-ov izveštaj, pomislio je da je to njegov izveštaj iz decembra.

„Nije bilo nekih većih promena“, zaključio je.

“.