Društvo

Svetski dan životne sredine: Kako se izboriti sa sve češćim sušama

Fotografiju poslao Marko J.

Fotografiju poslao Marko J.

Svake godine, 5. juna obeležava se Svetski dan životne sredine, a ovogodišnji sloga je: ,,Naša zemlja. Naša budućnost. Mi smo generacija obnove''.

Tema ovogodišnjeg Dana je obnova zemljišta i njegovo jačanje otpornosti na sušu.

Dezertifikacija- pretvaranje zemljišta u pustinju takođe je deo ovog problema, pa onda ne čudi da je zvanični domaćin ovog obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine Saudijska Arabija.

Ekosistemi širom sveta su ugroženi, navodi se u agendi ovogodišnjeg Dana, počev od šuma, preko zemljišta do poljoprivrednih površina i jezera, prirodni prostori od kojih zavisi postojanje čovečanstva nalaue se na prekretnici.

Skoro 40 odsto zemljišta na planeti je degradirano, a suše su 29 posto češće i brojnije nego što je to bilo 2000. godine i, ne manje važno, traju duže. Ukoliko se ne preduzmu hitne mere, do sredine veka bi mogle da pogode tri četvrtine svetske populacije.

Svetski dan životne sredine ustanovile su ga Ujedinjene nacije 1973. godine, predstavlja najveću globalnu platformu za informisanje javnosti o stanju životne sredine i obeležava se širom sveta.

Analizama Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu od 12. aprila, utvrđen je miris u vodovodnoj mreži u Kostolcu

Nakon što je juče na ovom izvorištu pukla cev i sanacija je otklonjena oko 14h, voda sa kojom se snabdeva selo Drmno i Kinesko poslovno naselje nije imala vodu tokom čitavog jutra.

Nakon 14h kada je sanacija otklonjena, i voda pristizala, boja vode je bila ružičasta i imala je pojačan miris.

FOTO: A. Stepanović

U Braničevskom okrugu i u Smederevu, zagađenje vazduha predstavlja ozbiljan problem koji neposredno utiče na kvalitet života građana. Kako bismo razumeli stvarne razmere ovog problema, razgovarali smo sa Milenkom Jovanovićem, bivšim načelnikom Agencije za zaštitu životne sredine. Jovanović nam je pružio uvid u izazove s kojima se suočava Srbija u borbi protiv aerozagađenja.

Fotografiju poslao Marko J.