Moj grad

Savić: Ministar nije upućen u realizaciju dogovorenih stvari

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja danas su imali sastanak sa novim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem u zgradi Vlade Srbije. Kako za Boom 93 kaže predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić, sastankom nisu zadovoljni.

“Nismo zadovoljni današnjim sastankom. Ministar nije upućen u realizaciju dogovorenih stvari iz prošle godine”, rekao je Savić.

Prema njegovim rečima, ministar Martinović poljoprivrednike je zamolio da sačekaju od 7 do 10 dana kako bi se uputio u probleme koje su mu izneli, pa će organizovati novi sastanak na kome će o tome razgovarati.

Ono što su izneli pred ministrom jeste ono što je bilo dogovoreno sa prethodnom ministarkom Jelenom Tanasković.

“To je drugi deo subvencija od sedamnaest hiljada dinara, ubacivanje parcela po drugom osnovu, sto hiljada dinara po junici i regulisanje kvote za uvoz mleka i mlečnih proizvoda”, objašnjava Savić.

Kada je u pitanju stanje u poljoprivredi, kaže da je već izvesno da će krajem godine biti smanjen prinos.

Pored Udruženja poljoprivrednika “Stig” sastanku su prisustvovali i predstavnici sledećih udruženja: "Naše mleko" iz Šapca, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja iz Adrana, "Ne damo Jadar" iz Gornjih Nedeljica, "Severni Banat" iz Kikinde, "Brestovački ratari" iz Banatskog Brestovca i "Složni Pidikanci" iz Bavaništa. 

Podsetimo, dogovor sa prethodnom ministarkom poljoprivrednici su 2023. godine postigli nakon protesta blokadom više putnih pravaca.

Kako je početkom aprila za Boom 93 rekao Nedeljko Savić, sa isplatom prvog dela subvenije se kasnilo, a zakasnili su i krediti za setvu. Više o tome pročitajte na LINKU.