BBC News

Zdravlje: Kombinovana vakcina protiv gripa i kovida prošla ključnu fazu ispitivanja

Treća faza kliničkog ispitivanja pokazala je da Modernina vakcina dovodi do stvaranja zaštitnih antitela.

stariji muškarac prima vakcinu
Getty Images

Farmaceutska kompanija Moderna navela je da je njena kombinovana vakcina protiv gripa i kovida, koja sprečava obolevanje od obe bolesti davanjem jedne doze, prošla ključni deo poslednje faze naučnih provera.

Treća faza kliničkog ispitivanja pokazala je da vakcina dovodi do stvaranja zaštitnih antitela.

I to čini podjednako efikasno kao i zasebne vakcine protiv gripa i kovida, sugerišu rezultati.

Manji broj uboda prilikom davanja vakcine bi bio lakši i jednostavniji, navela je Moderna.

Direktor Stefan Bansel kazao je za BBC Njuz da se nada da bi informacijska ribonukleinska kiselina (mRNK) vakcina mogla postati široko dostupna 2026. ili možda 2025.

„Oduševljeni smo rezultatima, jer je ovo prvi put da je jedna kompanija uspela da pokaže pozitivne rezultate iz faze tri ispitivanja kombinovanja vakcine protiv gripa i kovida u jednoj dozi", kazao je.

Primiti jednu dozu, jednom iglom, pojednostavljuje ceo proces za osobu koja se vakciniše.

Konkurentske kompanije Fajzer i BioNTeh testiraju sličnu kombinovanu mRNK vakcinu protiv gripa i kovida.

Naučnici se nadaju da će biti moguće brže napraviti i menjati mRNK vakcine u poređenju sa onima koje se sada koriste protiv gripa, te da će one biti bolje sredstvo protiv sojeva koji se stalno menjaju.

Tokom Moderninog ispitivanja, koje i dalje traje, mRNK-1083 vakcina stvorila je jači imunski odgovor u poređenju za drugim trenutno odobrenim vakcinama.

Ona je proizvela isti ili bolji odgovor u poređenju sa odobrenim vakcinama protiv gripa, što se videlo i na primeru vakcina pravljenih za starije osobe.

Takođe je nadmašila trenutnu Moderninu kovid buster vakcinu Spajkvaks u pogledu proizvodnje zaštitnih antitela, verovatno zato što je napravljena da se bori protiv sojeva koji cirkulišu u poslednje vreme, kazao je Bansel u intervjuu za BBC.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Stariji ljudi

Rezultati se zasnivaju na praćenju 8.000 dobrovoljaca, koji su bili stariji od 50, dok je polovina bila starija od 64.

Moderna je navela da je usmerila pažnju na starije, jer je ovo grupa ljudi kojoj će po svoj prilici i dalje biti nuđena kovid vakcina.

Kompanija međutim planira da na kraju ponudi novu vakcinu i mlađima.

Neželjena dejstva su bila uglavnom blaga i podrazumevala su malo bola na mestu uboda i manji umor, što je slučaj i sa drugim vakcinama.

Kompanija planira da predstavi rezultate na medicinskoj konferenciji, i da ih preda za objavu.

Moderna takođe razvija vakcinu protiv bolesti koja se zove citomegalovirus (CMV), i nada se da će poslednja faza ispitivanja biti tokom ove jeseni.

U ovom trenutku ne postoji nikakva zaštita za trudnice i njihovu nerođenu decu protiv CMV-a.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]