Moj grad

Rodno i akušersko nasilje i položaj žena na selu - tri ključna problema na Nacionalni dan rodne ravnopravnosti

Foto/depresija žene/ ilustracija/ pixabay

Foto/depresija žene/ ilustracija/ pixabay

Danas, 11. juna, obeležava se Nacionalni dan rodne ravnopravnosti. Povodom ovog dana poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izdvojila je tri problema: rodno zasnovano nasilje, akušersko nasilje i položaj žena na selu.

Nasilje nad ženama

Kako prenosi FoNet, u razgovoru za RTS poverenica je ukazala da postoji inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika, kako bi žrtva bila obaveštena kada osuđenik koji je počinio nasilje bude pušten na slobodu i dodala da je potrebno kažnjavanje širenja eksplicitnih sadržaja u digitalnom svetu.

Prema podacima Autonomnog ženskog centra (AŽC), u periodu od 2011. do 2023. godine u Srbiji  je u porodično-partnerskom ili kontekstu seksualnog nasilja ubijeno 406 žena i devojčica.

“Podaci o ubijenim ženama nam iznova pokazuju da je za žene koje žive u nasilju najopasnije mesto dom u kome žive sa učiniocem (u 222 slučaja, odnosno 55%) i da su nešto više od polovine žena ubili njihovi bračni ili vanbračni supružnici ili partneri (u 211 slučajeva, odnosno 52%)”, navodi AŽC.

U Srbiji femicid nije definisan kao posebno krivično delo.

Ministarka bez portfelja Tatjana Macura je u autorskom tekstu povodom Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti istakla da je u prošloj godini izrečeno više od 32.000 hitnih mera nasilnicima, a da su samo u tri odsto slučajeva ubijene žene prethodno prijavile nasilje.
 
Macura je naglasila da je prijava nasilja prvi i najvažniji korak u sprečavanju dalje izloženosti nasilju i sprečavanju fatalnih ishoda.
 
"Bez prijave nema reakcije koja može sačuvati život i nema reakcije da se iz sistema odstrane oni koji svojim obavezama nisu dorasli", poručila je Macura.

Boom 93 bavio se temom nasilja nad ženama. Više možete pročitati u sledećim tekstovima:

Psiholog: Normalizovali smo nasilje nad ženama

Prethodne godine u Požarevcu povećan broj prijava nasilja u porodici

Akušersko nasilje

Otkada je u januaru 2024. godine Marica Mihajlović optužila doktora iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici za smrt svog novorođenčeta zbog nesavesnog i brutalnog postupanja prilikom porođaja, širom Srbije žene su govorile o iskustvima akušerskog nasilja.

Boom 93 sproveo je sproveo anketu „Da li ste doživeli akušersko nasilje?“. Popunilo ju je svega trinaest žena, ali je njih šest navelo da je doživelo neki oblik akušerskog nasilja. Više pročitajte na LINKU.

Takođe, Boom 93 sproveo je i anketu ,,Kako ste zadovoljni uslovima u porodilištu u Požarevcu?’’, a njeni rezultati su pokazali da su iskustva žena pretežno negativna. 

Govoreći o akušerskom nasilju, Janković je istakla da je njen kabinet pre dva meseca uputio preporuku mera klinikama i Ministarstvu zdravlja da se stvore bolji uslovi za humani i nedragirajući položaj žena tokom trudnoće i porođaja i da medicinsko osoblje mora imati obuku i iz ljudskih prava, kako porođaj ne bi postao traumatično i potresno iskustvo za žene i razlog odustajanja od drugog deteta.

Položaj žena na selu

U razgovoru za RTS Brankica Janković istakla je da su žene na selu u težem položaju nego žene u gradu, a nedostaju im brojne usluge – od javnog saobraćaja do pristupa zdravstvenim i socijalnim uslugama.

Ministar Žigmanov: Kontinuirano podizati svest o ravnopravnosti polova

Povodom Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je da treba kontinuirano podizati svest o važnosti ravnopravnosti muškaraca i žena u svakodnevnom životu, naročito u oblasti rada.

Ministar Žigmanov je ukazao da je tema rodne ravnopravnosti, kako je pokazalo poslednje objavljeno anketiranje u privatnom ekonomskom sektoru, od izuzetnog značaja za zaposlene, te da je platni jaz između muškaraca i žena i dalje jedna od prisutnih neravnopravnosti.

On je, kako prenosi Beta, najavio da će nova vlada, kao i prethodna, formirati Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Savet za rodnu ravnopravnost, a da će se pitanjima rodne ravnopravnosti baviti i ministarka bez portfelja Tatjana Macura.

Podsetimo, uzimajući u obzir učešće žena u društvu, osećaj bezbednosti i izloženost diskriminaciji, Institut za žene, mir i bezbednost američkog Univerziteta u Džordžtaunu krajem prošle godine napravio je listu 177 zemalja sveta, među kojima je Srbija zauzela 32. mesto. Zanimalo nas je kako same žene gledaju na svoj položaj, pogotovo u različitim sferama, te smo razgovarali sa ženom koja se bavi politikom, prosvetnom radnicom, direktorkom biblioteke i ženom koja je zaposlena u trgovini. Šta su o svom položaju rekle pročitajte na sledećim linkovima:

Kako žene gledaju na sopstveni položaj u društvu? (prvi deo)

Kako žene gledaju na sopstveni položaj u društvu? (drugi deo)