Moj grad

Poljoprivrednik za Boom93: Nakon žetve krećemo sa protestima

FOTO: S. Lisac

FOTO: S. Lisac

Predstavnici sedam uduženja poljoprivrednika saopštili su da će pokrenuti "opšti" protest na teritoriji cele zemlje nezadovoljni ispunjenjem zahteva i komunikacijom sa ministrom poljoprivrede Srbije Aleksandrom Martinovićem, potvrdio je za Boom93 Milan Marković, potpredsednik Udruženja "Stig".

"Kada se završi žetva koja je počela pozivamo sve poljoprivrednike da krenemo sa protestima, jer mi zaista ne vidimo drugi način da se izborima za naš opstanak", navodi za Boom93 Milan Marković.

On dodaje da je žetva krenula, ali da su mnogi poljoprivrednici već u problemu, zbog nevremena koje je prethodnih dana zahvatilo okrug, jer je mnogima grad uništio čitave zasade.

Marković navodi da će žetva, u zavisnosti od određenih krajeva zemlje, trajati do 10. jula, nakon čega će sve poljoprivrednike pozvati na proteste.

"Nije poštovan dogovor sa sastanka koji smo imali 5. juna, kada smo razgovarali sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem, predstavnicima Ministarstva finansija i Uprave za agrarna plaćanja. Dogovor je bio da će sazvati novi sastanak kako bi nas informisali o realizaciji dogovorenih zahteva iz 2023. godine. To su stvari koje su dogovorene odavno, mi smo čekali na njihovu realizaciju. Znači nama je zbog tih nekih stvari semenski materijal poskupeo, kirije su nam podignute. Mi nemamo ništa novo, ne tražimo ništa novo, to su stvari koje su dogovorene pre godinu dana. I mislim da nije u redu to što se država ovako u ovom trenutku ophodi prema nama. Mi smo bili fer i korektni. Dali smo vremena da se ministarstvo konsoliduje, da se napravi taj tim već kako je ministar zahtevao, ali to nije urađeno", naveo je Marković.

FOTO: Boom93/S.Lisac

Razlozi protesta su, kako je istaknuto, to što nije isplaćena subvencija za sertifikovano seme od 17.000 dinara i za junice od 100.000 po grlu, nisu upisane parcele u sistem e-agrara na osnovu izjave i po drugom osnovu, nije regulisan rad robne berze i zaustavljen nekontrolisan uvoz mleka.

Odluku su donela udruženja: „Stig“ Požarevac, „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački Ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i “ Severni Banat“ Kikinda.

Podsetimo, predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja 5. juna su imali sastanak sa novim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem u zgradi Vlade Srbije, a kako je tada za Boom 93 rekao predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić, sastankom nisu bili zadovoljni.

“Nismo zadovoljni današnjim sastankom. Ministar nije upućen u realizaciju dogovorenih stvari iz prošle godine”, rekao je Savić.

Prema njegovim rečima, ministar Martinović poljoprivrednike je zamolio da sačekaju od 7 do 10 dana kako bi se uputio u probleme koje su mu izneli, pa će organizovati novi sastanak na kome će o tome razgovarati.

Međutim, kako ih i nakon više od deset dana iz Ministarstva poljoprivrede niko nije kontaktirao, a ni novi sastanak nije zakazan, poljoprivrednici su odlučili da nakon žetve stupe u protest na teritoriji cele zemlje.