Moj grad

„Antigona“ otvorila Viminacijum fest; Druga takmičarska predstava otkazana

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Predstava „Antigona“ Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica, izvedena u Amfiteatru Arheološkog parka „Viminacijum“, otvorila je 6. Viminacijum fest.

Reditelj Luka Marcen predstavu je radio po tekstu Dominika Smolea, nastalim 60. godina 20. veka.

Specifičnost ovog komada je u tome što je Antigona odsutna sa scene. O njenim razmišljanjima i postupcima saznajemo od drugih likova.

Foto: S. Lisac/Boom93

Kroz tebansku zajednicu koja samo posmatra Antigonine postupke ističe se apatija, pragmatizam, oportunizam i društveni konformizam.

Za razliku od likova koje strah sputava da istraju, odsutna Antigona beskompromisno sledi svoj cilj – pronalaženje poginulog brata Polinika. Vođena svojim sistemom vrednosti, rešena je da ostvari svoje ideale, bez obzira na mišljenje drugih.

Foto: S. Lisac/Boom93

Svake večeri žiri publike dodeljuje nagradu Uzdarje najboljem glumcu ili glumici u predstavi.

Žiri publike 6. Viminacijum festa čine Vuk Đurović, diplomirani pravnik, Sanja Lisac, novinar, i Jelena Ilić, profesor razredne nastave.

Po odluci žirija publike, Uzdarje je prve festivalske večeri pripalo glumici Arni Hadžialjević, koja je tumačila lik Ismene.

Foto: S. Lisac/Boom93

Na kraju festivala stručni žiri dodeliće dve nagrade: Viminacium Maximus, nagradu za najbolju predstavu, i Zlatnu fibulu, nagradu za najboljeg glumca ili glumicu festivala.

Stručni žiri 6. Viminacijum festa čine Biljana Keskenović, prvakinja drame Narodnog pozorišta Sombor, Petar Srpčić, reditelj i direktor Mestnog gledališča Ptuj iz Slovenije, i Branislav Nedić, dramaturg i upravnik Kruševačkog pozorišta. 

Pre početka predstave, na otvaranju festivala, prisutnima su se obratili direktorka Centra za kulturu Požarevac Galina Perić, gradonačelnik grada Požarevca Saša Pavlović i direktor Arheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac projekta Viminacijum dr Miomir Korać. 

Druga takmičarska predstava „Ništa nećemo zaboraviti“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja otkazana je zbog tehničkih problema. Festival će se nastaviti u sredu, 19. juna, kada će Beogradsko dramsko pozorište izvesti predstavu “(Pra)Faust”.

Više o selekciji predstava pročitajte na LINKU.

Podsetimo, kao uvod u Viminacijum fest, u nedelju, 16. juna, u Narodnom muzeju Požarevac izvedena je predstava "Patrijarh Pavle među ljudima i neljudima" Srpskog pozorišta u Budimpešti.

O izmeni u programu Viminacijum festa, o čemu možete čitati u intervjuu sa Predragom Paunovićem, urednikom Centra za kulturu Požarevac i dugogodišnjim glavnim organizatorom ovog međunarodnog pozorišnog festivala.

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93