Moj grad

Cisterna sa vodom postavljena, ali ne na kružnom toku

FOTO: N. Stojićević

FOTO: N. Stojićević

Cisterna sa vodom postavljena je juče kod palate "Morava".

Zbog visokih najavljenih temperatura, koje mogu ugroziti zdravlje ljudi, JKP “Vodovod i kanalizacija” postavilo je cisternu sa pijaćom vodom, kod palate "Morava".

Cisterna će biti postavljena tokom celog dana, svih narednih dana, dok budu visoke temperature.

Inače, dosadašnja lokacija za postavljanje cisterne tokom vrelih letnjih dana bila je na Trgu oslobođenja, kod robne kuće.

Podsetimo, RHMZ je za danas za Požarevac i Braničevski okrug upalio crveni meteoalarm, upozorenje na veoma toplu vazdušnu masu koja će se zadržati i u narednih sedam dana. Vrednosti maksimalnih temperatura danas (20.06.) od 33 °S na severozapadu do 39 °S na jugu i istoku Srbije

U petak i subotu (21 - 22.06.) pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 °S. 

U Požarevcu je juče u najtoplijem delu dana bilo između 39 i 43 stepena u zavisnosti od toga da li ste u hladu ili na suncu.

Miloš Milošević, specijalista urgentne medicine, za Boom93 rekao da je najbitnije da se saveta pridržavaju stariji sugrađani koji već imaju određene zdravstvene tegobe.

"U slučaju da imamo temperature preko 35°C u najtoplijem delu dana, između 12 i 15 časova, savetujemo svim kardiovaskularnim pacijentima i asmatičarima da izbegavaju izlazak na ulicu. Vrlo često su to i starije osobe koje često ne procene dobro svoje fizičke mogućnosti pre svega, ali i zdravstvene, i onda dolazi do toga da se guše, imaju srčanih problema jer u najtoplijem delu dana krenu u nabavke. I onda mi kao služba vrlo često imamo problem, oni kolabiraju, dolazi do pada, do nesvestice, do vrtoglavice, variranja srčanog pritiska", navodi lekar.

Savetuje da stariji sugrađani ne izlaze tokom najtoplijeg dela dana.

FOTO: N. Stojićević

 

Kao najvažnije, lekar napominje da ukoliko treba nešto obaviti na otvorenom, da do 10 časova sve obave kako bi u najtoplijem periodu bili zaštićeni.