Moj grad

Da li je voda na Srebrnom jezeru ispravna za kupanje?

FOTO: M. Veljković/Boom93

FOTO: M. Veljković/Boom93

Analize Zavoda za javno zdravlje koje su urađene 7. juna pokazale su da je voda na Srebrnom jezeru ispravna za kupanje.

Srebrno jezero je poslednjih godina sve popularnija i omiljenija turistička atrakcija. Jedan deo plaže je uređen, prekriven šljunkom i dodatno podeljen na dva dela. U prvom delu je prazna i tu možete slobodno staviti svoje peškire. Drugi deo je u sklopu jednog kafica, gde se može iznajmititi komplet ležaljke i suncobran, za sta je naglašeno da je obavezna i konzumacija pića. 

Kako Boom 93 saznaje iz ZZJZ, na osnovu Uredbe o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje i rezultata mikrobiološke analize jezerske vode sa Gradištanske, Zatonjske i Požarevačke plaže uzorkovane 7. juna, vode na ovim plažama pripadaju vodama između II i III klase, tako da se preporučuju za kupanje i rekreaciju uz obavezno tuširanje nakon kupanja.

Podsetimo, kako je Boom93 već pisao, analize vode na plaži Topoljar u Kostolcu pokažale su da je mikrobiološki neispravna, a ista se ne preporučuje za kupanje. 

Takođe, s obzirom na to da se radovi na gradskom bazenu privode kraju, Boom93 je za pripremio listu bazena i plaža gde se građani mogu rashladiti.