Ekonomija

Privreda očekuje rast svih cena u narednoj godini, finansijske institucije optimističnije

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Inflaciona očekivanja izmerena u maju su se malo promenila u odnosu na april, a građani koji su bili i najveći pesimisti su u poslednjoj anketi značajno smanjili svoja očekivanja za rast cena na malo – sa 15 na deset odsto. Sa druge strane, privreda očekuje rast i ulaznih i izlaznih cena u narednih godinu dana, ali istovremeno i rast i proizvodnje i prometa, rezultati su ankete Narodne banke Srbije (NBS). Dok su se očekivanja rasta cena smirila kod privrede i stanovništva posle skoro dve godine, finansijske institucije su i dalje najveći optimisti kada je buduća inflacija u pitanju.

Kratkoročna inflaciona očekivanja (godinu dana unapred) privrednika u maju su zabeležila isti nivo kao u prethodnoj anketi u aprilu, od ravno pet procenata, piše Nova ekonomija.

I očekivanja privrednika za dve godine unapred našla su se unutar granica cilja NBS, pošto su smanjena sa pet odsto iz aprila na 4,5 odsto u maju.

Očekivanja za tri godine unapred blago su povećana, sa 3,8 odsto u aprilu na četiri odsto u maju, govore podaci NBS.

Analiza ulaznih cena pokazuje da većina privrednika očekuje njihovo stabilno kretanje u naredna tri meseca (njih ukupno 60 odsto), pored 38 odsto onih koji očekuju nastavak inflatornog pritiska.

Na duži, međugodišnji rok, udeo onih koji očekuju rast ulaznih cena veći je i iznosi 73 odsto.

Kada je reč o budućem kretanju izlaznih cena, u kratkom roku mišljenja su podeljena između onih koji očekuju rast cena gotovih proizvoda/usluga i onih koji ne očekuju da se cene promene.

S druge strane, većina privrednika (njih oko 70 odsto) očekuje rast sopstvenih izlaznih cena u narednih 12 meseci, podaci su centralne banke.

Preovlađujući stav privrednika je da su poslovni uslovi u poslednja tri meseca ostali nepromenjeni, 85 odsto privrednika ima ovakve projekcije.

Nešto više od polovine ispitanika očekuje rast proizvodnje/prometa u kratkom roku, njih 52 odsto. Za period od narednih 12 meseci, udeo privrednika koji imaju optimistična očekivanja po ovom pitanju veći je nego za kratki rok I iznosi 70 odsto.

Više pročitajte na LINKU.