Moj grad

Savić nakon sastanka sa Martinovićem: Ministar ima dobre volje, ali nema para

Foto: Boom93/M. Veljković: Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika Stig

Foto: Boom93/M. Veljković: Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika Stig

Predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja sastali su se danas sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem povodom zahteva dogovorenih sa prethodnom ministarkom Jelenom Tanasković, koji još nisu ispunjeni. O tome kakav je ishod sastanka razgovarali smo sa predsednikom Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljkom Savićem.

Poljoprivrednici traže od ministra da ispuni zahteve koji su dogovoreni sa prethodnom ministarkom Jelenom Tanasković. Još uvek nisu isplaćene subvencije za sertifikovano seme od 17.000 dinara i za junice od 100.000 po grlu, parcele nisu upisane u sistem e-agrara na osnovu izjave i po drugom osnovu, nije regulisan rad robne berze i zaustavljen nekontrolisan uvoz mleka.

Kako Nedeljko Savić kaže za Boom 93, ishod sastanka je da ministar ima dobre volje, ali nema para. Ono što im je ministar rekao jeste da treba da se uradi rebalans budžeta.

„To su sve neke stvari koje nas ne bi trebalo uopšte da interesuju. To je nešto što je dogovoreno i usvojeno prošle godine. Sad je priča da treba da se ide na rebalas. Da bi došlo do rebalansa, mora da se održi javno slušanje ispred skupštinskog Odbora za poljoprivredu“, navodi Savić.

Nakon rebalansa trebalo bi da se zna šta će biti sa zahtevima.

Javno slušanje o problemima u poljoprivredi i raspodeli postojećih sredstava iz budžeta najavljeno je za sledeću nedelju.

„Sačekaćemo, pa ćemo onda videti od onoga šta bude ponuđeno šta ćemo i kako ćemo“, kaže Savić.

Prema njegovim rečima, da li će biti novog protesta zavisi i od ljudi iz Udruženja „Stig“ i od drugih udruženja.

„Naše akcije biće uigrane sa drugim udruženjima sa kojima smo ušli u sve ovo. Gledaćemo da se ispuni ono što je obećano. Naći ćemo način, da li putem pregovora, da li putem protesta“, zaključuje Savić.

Pored Udruženja poljoprivrednika „Stig“, današnjem sastanku prisustvovala su udruženja „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i „Severni Banat“ Kikinda. 

Podsetimo, ovo je drugi sastanak sa novim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem. Poljoprivrednici nisu bili zadovoljni ni ishodom prvog sastanka, kada ministar nije bio upućen u realizaciju dogovorenih zahteva