Moj grad

Manifestacija „Carevčevi dani“ po 30. put u Velikom Gradištu

Boom93

Boom93

U Velikom Gradištu će se po 30. put održati manifestacija „Carevčevi dani“ koji su posvećenni Vlastimiru Pavloviću Carevcu, proslavljenom violinisti.

Početak „Carevčevih dana“ zakazan je za utorak 9. jul kada će biti podignuta festivalska zastava i otvoren Festival koncertom ANIP-a "Vlastimir Pavlović Carevac". Iste večeri od 21 čas biće održan pretponoćni koncert u crkvi Svetog Arhangela gavrila u Velikom Gradištu.

U sredu 10. jula će se u Gradskom parku tačno u podne održati promocija Carevčeve lire i Bibliografije. Od 18.30 u selu Carevac zakazan je svečani program uz polaganje venaca kod spomenkuće i spomenika, a zatim sledi koncert ANIP-a "Vlastimir Pavlović Carevac". Od 21 čas sledi predstava "Nenapisana pisma" u izvođenju Vanje Milačić.

U četvrtak 11. jula biće održana promocija kompakt diska "Zlatno gudalo" u Gradskom parku u Velikom Gradištu. dok je od 21 čas takmičenje pevača uz pratnju narodnog orkestra RTS-a.

U petak 12. jula od 20.30 časova biće održan svečani koncert "Svilen konac" povodom 30 godina Festivala.

Najboljem izvođaču pripašće nagradna unikatna violina iz radionice čuvenog Jana Nemčeka iz Kovačice i Carevčeva statueta.

Festival "Carevčevi dani" pokrenut je u spomen na rodonačelnika srpske narodne muzike, Vlastimira Pavlovića Carevca (1895-1965), koji je od 1945. do 1965. godine bio šef Velikog narodnog orkestra Radio Beograda.