Društvo

Na današnji dan rođen je Nikola Tesla

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Na današnji dan, 10. jul, pre 168 godina rođen je Nikola Tesla. U svetu se povodom dana njegovog rođenja održavaju brojne manifestacije.

Nikola Tesla je razvio i unapredio sistem naizmenične struje (AC), koji je postao standard za prenos električne energije širom sveta. Među njegovim pronalascima su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i transformator.

Bio je i ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Autor  je više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja.

Po Tesli je nazvana međunarodna jedinica mere – mera za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja.

Po njemu je nazvano jedno nebesko telo, asteroid , 2244 Tesla, koji je otkrio astronom Milorad B. Protić. 

Takođe,  po njemu je nazvan i krater na Mesecu.

Ime Nikole Tesle nose elektrotehnički institut i areodrom u Beogradu, Univerzitetska biblioteka u Nišu i najveća termoelektrana u Srbiji.

U Požarevcu ime Nikole Tesle nosi jedna ulica, a u Kostolcu je po njemu nazvana Tehnička škola sa Domom učenika.

Njegov lik nalazi se na novčanici od 100 dinara.

Lik i delo Nikole Tesle očuvano je i kroz umetnost. 

Podsetimo, na Viminacijum festu 2023. godine jedna od takmičarskih predstava bila je  „Tesla, svetlopis u vremenu”,  Pozorišta “Teatrijum” Beograd, u režiji Miroslava Benke. U predstavi je prikazan život Nikole Tesle od detinjstva do starosti. Više pročitajte na LINKU.

U Beogradu postoji Muzej Nikole Tesle, u kome je na dan njegovog rođenja, tradicionalno, besplatan ulaz.

U Pres centru Udruženja novinara Srbije danas se, povodom ovog dana, održava panel diskusija "U duhu Tesle“, čija je tema očuvanje nasleđa ovog velikog naučnika. Ova panel diskusija održava se u okviru manifestacije “Dani Nikole Tesle 2024 – 20 godina očuvanja Teslinog nasleđa”, čiji su organizatori Teslina naučna fondacija iz američkog grada Filadelfije i njena ‘ćerka’, organizacija Teslina naučna fondacija.

Ovom manifestacijom fondacija obeležava dve decenije rada. U okviru pratećeg programa 

Manifestacija će se završiti večeras donatorskom večeri u beogradskom hotelu Palas.

Gradska opština Zemun 10. jul obeležava kao “Teslin dan” čime se pridružila svetskim gradovima Filadelfiji, Njujorku, Nijagara Folsu, Čikagu, Pragu, Bratislavi, Braziliji, Pertu.

Dan rođenja Nikole Tesle obeležava se i u svetu. Na Long Ajlendu, u SAD, gde se nalazi jedina preostala Teslina laboratorija, povodom Teslinog rođendana, biće organizovan Tesla EXPO.

Odlukom Vlade Srbije iz avgusta 2010. godine, dan rođenja Nikole Tesle proglašen je Danom nauke u Srbiji.

Nikola Tesla rodjen je 10. jula 1856, u selu Smiljanu, kod Gospića, u porodici paroha tadašnje Karlovačke mitropolije (od 1848. Karlovačke patrijaršije) Milutina Tesle i protinice Đuke, rođene Mandić.

Tesla se školovao u Smiljanu, Gospiću, Rakovcu kod Karlovca, a kasnije u Gracu, u Austriji. Pre odlaska u SAD, živeo je i radio i u Mariboru, Budimpešti, Parizu i Pragu.

Preminuo je u hotelskom apartmanu u Njujorku, 1943. godine, u 87. godini života.