Moj grad

U četiri grada u 17h izmerene najviše temperature

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Sombor, Smederevska Palanka, ali i Niš i Leskovac gradovi su koji su ključali danas čak i u 17 sati, kada je tamo izmerena najviša temperatura u Srbiji, sudeći prema podacima RHMZ-a.

U pomenutim mestima u 17 časova izmereno je 38 stepeni Celzijusa.

Jedan stepen manje sigurno nije doneo veće rashlađenje žiteljima Palića, Novog Sada, Zrenjanina, Kikinde, Kragujevca, Negotina, Kruševca ili Ćuprije.

Spas od vrućina na 36 stepeni, koliko je izmereno popodne, tražio se u Zaječaru, Kraljevu, Beogradu, Valjevu i Loznici.

Merne stanice RHMZ-a pokazale su da se „lakše diše“ pre svega u planinskim predelima. Na Crnom Vrhu temperatura je iznosila 29 stepeni, baš kao i na Zlatiboru, „srpski Sibir“ ili Sjenica beleži 30 „podeoka“, a najniža temperatura zabeležena je na Kopaoniku – 23 stepena.

Iz RHMZ-a upozoravaju da je celo područje zahvatio izražen toplotni talas. 

„U drugoj dekadi jula se nastavlja jak toplotni talas sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni, i uz tropske noći u urbanim sredinama. Nakon 17. jula na severu Srbije, a od 20. jula u svim krajevima manji pad temperature za oko pet stepeni. Uprkos manjem osveženju, sa velikom verovatnoćom će se produžiti period sa tropskim danima (u većim urbanim sredinama i tropskim noćima) uz deficit padavina“, navodi se na njihovom sajtu.

Na području Beograda prognoziraju se maksimalne temperature od 37 do 40 stepeni do 17. jula, a zatim biti u manjem padu za oko pet stepeni, dodaju.