Društvo

Stanari podneli peticiju: "Da se prestane sa oduzimanjem i uzurpiranjem zemljišta"

Foto: S. Lisac

Foto: S. Lisac

Stanari ulica Tabačka čaršija i 15. oktobra, podneli su Parking servisu i nadležnim organima Grada Požarevca peticiju, zbog kako su naveli “samovlasnog, protivzakonitog i protivustavnog oduzimanja i uzurpiranja zemljišta stanara koje služi za redovnu upotrebu zgrada, čiji su vlasnici stanari.

Prema rečima stanara, zemljište je oduzeto bez najave i bilo kakvog objašnjenja. Stanari zahtevaju da se prestane sa “oduzimanjem i uzurpiranjem zemljišta koje se nalazi pored zgrada, gde žive i koje koriste kao parking, prolaz za automobile i prolaz za pešake do svojih stanova”.

“Članom 20 Zakona o planiranju i izgradnji predviđeno je da svaka zgrada mora imati zemljište za redovnu upotrebu te zgrade, kako ispod zgrade tako i pored zgrade. U suprotnom takva zgrada ne može da egzistira. Stanari, koji su vlasnici stanova i zajedničkih prostorija, su istovremeno i vlasnici zemljišta neophodnog za redovnu upotrebu te zgrade. U konkretnom slučaju, stanari već više od 30 godina drže i koriste to zemljište na način kako je napred navedeno, tako da su postali vlasnici održajem, jer se i na državnoj-društvenoj svojini može steći vlasništvo putem održaja, u skladu sa Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima,” navedeno je u peticiji."

"Javna preduzeća mogu da izvedu geometra koji će utvrditi zemljište za redovnu upotrebu tih zgrada i koje pripada stanarima, a svo ostalo zemljište koje se tu nalazi i koje ne služi za redovnu upotrebu mogu da koriste", kažu stanari i dodaju da je JKP „Parking servis" na napred navedeni način ulaskom i oduzimanjem izvršilo ometanje državine. 

Do sada je 178 stanara potpisalo peticiju. Planiraju da nastave sa prikupljanjem potpisa i preduzmu dalje pravne korake kako bi zaštitili svoja prava.

Redakciji Boom 93 juče su se obratili stanari ulice 15. oktobar, tvrdeći da Grad Požarevac uzima zemljište za redovno korišćenje kako bi izgradio javni parking bez saglasnosti i obaveštenja stanara.