Svet

Pucano na Trampa na mitingu, napadač i još jedna osoba ubijeni, iz celog sveta stižu osude

Foto: Pixaby/ilustracija

Foto: Pixaby/ilustracija

Na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa pucano je na mitingu u Pensilvaniji. Metak ga je pogodio u uho, i on je nakon par sati napustio bolnicu. Napadač i još jedna osoba su mrtvi, a još dve osobe su u teškom stanju. Tajna služba je navela da je napadač ispalio više hitaca iz poluautomatske puške, sa "uzvišene pozicije", izvan mesta gde se održavao skup. Očevici kažu da je bio na krovu obližnje zgrade, a CNN-ova analiza pokazuje da se nalazio na samo 120 do 150 metara od Trampa.

Nakon što se čuo pucanj, Tramp je pao na zemlju i prekrili su ga agenti Tajne službe. Obezbeđenje ga je podiglo i imao je krv na licu.

Tramp je potom odveden u vozilo i evakuisan sa lica mesta. Incident se dogodio nekoliko trenutaka nakon što je izašao na binu na mitingu.

Novinari koji su bili na mitingu su rekli da su čuli „seriju glasnih eksplozija ili glasnih praska“ pre nego što su agenti Tajne službe pojurili ka Trampu i izveli ga.

Identifikovane dve povređene osobe na Trampovom mitingu

Državna policija je u nedelju objavila identitet dve osobe koje su upucane tokom subotnjeg mitinga Donalda Trampa u Batleru u Pensilvaniji i koje su sada stabilno.

 Više o tome u posebnoj vesti

Vašington Post: Napadač uperio pušku u policajca pre nego što je zapucao na Trampa

Lokalni policajac je video napadača neposredno pre nego što je pucao na miting Donalda Trampa u subotu, ali nije mogao da ga angažuje, rekao je šerif okruga Batler Majkl T. Slupe u intervjuu u nedelju za Vašington Post (The Washington Post).

 Više o tome u posebnoj vesti

Donald Tramp će uskoro otputovati na republikansku konvenciju

Donald Tramp će se uskoro ukrcati u avion za Viskonsin za Nacionalni kongres republikanaca, napisao je on na Truth Social, svojoj platformi.

„Na osnovu jučerašnjih strašnih događaja, nameravao sam da odložim put u Viskonsin“, rekao je on, ali dodao da "ne može dozvoliti da 'napadač' ili potencijalni ubica prisili da promeni raspored".

„Zbog toga, odlazim za Milvoki, prema rasporedu“, dodao je. 

Bajden: Istraga je još u ranoj fazi

Predsednik kaže da FBI vodi istragu, koja je u ranoj fazi i da još uvek nema informacija o motivu napadača.

"Neka FBI radi svoj posao, a njihove partnerske agencije da rade svoj posao“, rekao je Bajden. 

„Naložio sam da ova istraga bude temeljna i brza i da će istražitelji imati sve resurse koji su im potrebni da ovo urade“, dodaje on.

„U Americi nema mesta za ovu vrstu nasilja“, kaže Bajden

Predsednik SAD Džo Bajden osudio je pokušaj ubistva Donalda Trampa, rekavši da nema mesta za ovu vrstu nasilja u zemlji.

„U Americi nema mesta ovakvom nasilju, ili bilo kakvom nasilju u tom smislu. Pokušaj atentata je suprotan svemu za šta se kao nacija zalažemo. Svemu. Nismo to mi kao nacija. To nije Amerika. I ne možemo dozvoliti da se to dogodi. Jedinstvo je najneuhvatljiviji cilj od svih, ali ništa nije toliko važno u ovom trenu kao jedinstvo“, rekao je Bajden.

Na mitingu ubijen 50-godišnji muškarac

Osoba koja je u subotu poginula u pucnjavi na skupu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa identifikovana je kao 50-godišnji Kori Komperatore, prema objavi njegove poridica na Fejsbuku.

„Mržnja prema jednom čoveku oduzela je život čoveku kojeg smo najviše voleli“, rekla je sestra žrtve u objavi u nedelju.

Kako prenosi Rojters, Komperatore je prethodno bio šef dobrovoljnog vatrogasnog društva grada Bafala.

AP: Oružje koje je koristio napadač navodno pripadalo njegovom ocu

Zvaničnici za sprovođenje zakona veruju da je oružje kojim je pucano na Donalda Trampa kupio otac Tomasa Kruka, prenosi novinska agencija Asošiejted pres.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, dva policajca su rekla agenciji AP da je Kruksov otac kupio oružje pre najmanje šest meseci.

Federalni agenti nisu otkrili motiv napada, ali vlasti tretiraju pucnjavu kao "pokušaj atentata".

FBI i Tajna služba: Tramp nije tražio dodatno obezbeđenje

Zvaničnici zaduženi za bezbednost na mitingu Donalda Trampa u Pensilvaniji odbacili su optužbe da je Tramp tražio dodatno obezbeđenje, ali da je taj zahtev odbijen.

Tajna služba je navela da su ove tvrdnje „apsolutno lažne“.

„Pojavila se netačna tvrdnja da je član tima bivšeg predsednika zatražio dodatno obezbeđenje i da je to odbijeno. To je apsolutno lažno. Zapravo, mi smo dodali resurse, tehnologiju i kapacitete kao deo ubrzanog tempa kampanje“, naveo je šef za komunikacije Tajne službe Entoni Giljelmi u postu na mreži „X“.

FBI je takođe negirao da Trampu nije odobreno dodatno obezbeđenje.

„Nije bilo zahteva koji je ikada odbijen od strane FBI“, rekao je specijalni agent zadužen za rad Biroa u Pitsburgu.

Tajna služba istražuje propuste

Američka tajna služba istražuje kako je naoružani napadač uspeo da se približi dovoljno da puca iz poluautomatske puške i povredi bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji, što ukazuje na neuspeh jedne od osnovnih dužnosti bezbednosne agencije, javlja Glas Amerike.

Vučić poželeo Trampu brz oporavak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Kairu izrazio zabrinutost zbog napada na Dolanda Trampa i poručio da se nada da će to ludilo mržnje koje se širi svuda po svetu da prestane i poželeo Trampu brz oporavak. Opširnije pročitajte OVDE.

Menadžment Trampove kampanje: Pojačaćemo bezbednost

Menadžment predsedničke kampanje Donalda Trampa saopštio je da će nakon pokušaja ubistva bivšeg predsednika SAD na predizbornom skupu u Pensilvaniji pojačati mere bezbednosti.

Bivši predsednik Tramp i uprava njegove izborne kampanje potvrdili su da će kampanja nadalje primenjivati dodatne bezbednosne mere nakon pucnjave na Trampovom mitingu u Batleru, u američkoj saveznoj državi Pensilvanija, prenosi CNN.

Svetski lideri osudili napad

Svetski lideri osudili su pokušaj ubistva Donalda Trampa na njegovom predizbornom skupu u Pensilvaniji, na kojem je bivši predsednik SAD pogođen u desno uvo, dok su učesnik skupa i napadač ubijeni, a još dve osobe teže povređene. Šta su rekli čitajte OVDE.

Dačić osudio napad na Trampa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić osudio je pokušaj ubistva Donalda Trampa i poželeo mu brz i uspešan oporavak dodajući da je "atentat na bivšeg predsednika SAD najveći, žalostan i tragičan dokaz kakve su posledice kampanje mržnje, pretnji i dehumanizacije jednog čoveka".

"Sve je to, u stvari, bila moralna, medijska i politička priprema za ubistvo, i njegovo opravdanje. Kako se videlo, to postaje i veoma ozbiljan bezbednosni rizik. Nešto slično se sprovodi i u Srbiji, kroz napade na predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu", saopštio je Dačić.

On je istakao da je obaveza celog društva da se tome suprotstavimo.

"Najoštrije osuđujem pokušaj ubistva Donalda Trampa i želim mu brz i uspešan oporavak,” izjavio je Dačić, a saopštio je MUP.

FBI objavio ime napadača

Čovek koji je pokušao da ubije Donalda Trampa je 20-godišnji Tomas Metju Kruks, navodi se u objavljenom saopštenju FBI.

Tramp u Nju Džerziju

Donald Tramp je sleteo u Nju Džersi.

Bivši predsednik je snimljen kako silazi niz stepenice aviona nakon što je sleteo u Njuark, samo šest sati nakon pucnjave na mitingu.

Sve žrtve su muškarci

Sve tri žrtve - jedna ubijena osoba i dve teško povređene - su muškarci i odrasle osobe, navodi Gardijan.

Tokom pucnjave, nijedan policajac nije pogođen, saopšteno je.

CNN-ova analiza: Napadač bio između 120 i 150 metara udaljen od Trampa

Kako je pokazala analiza CNN, Tramp je bio na oko 120 do 150 metara od napadača u vreme pucnjave.

Naoružani napadač je ispalio više hitaca sa "uzvišenog položaja" izvan mesta mitinga, navela je Tajna služba. Izvori CNN iz istrage, ali i očevidac za BBC, rekli su da je ubica bio na krovu zgrade odmah ispred mesta mitinga, lociran u smeru desno od Trampa, kada se pojavio.

Naoružanog napadača ubilo je osoblje Tajne službe.

FBI: Ovo je bio atentat

FBI je nazvao pucnjavu atentatom.

Kevin Rojek, specijalni agent zadužen za terensku kancelariju FBI u Pitsburgu, govoreći na konferenciji za novinare u Batleru u Pensilvaniji, je rekao da vlasti „grozničavo rade na pokušaju da identifikuju osobu koja je to uradila i sve motive zbog kojih je to učinjeno“, i zamolio javnost da proslede informacije koje bi mogle da pomognu.

FBI je rasporedio istražne agente, timove za reagovanje na dokaze i drugo osoblje iz cele zemlje, rekao je on.

Napadač nije imao dokumenta kod sebe

FBI je naveo da su blizu toga da identifikuju napadača. Navode da nije imao nikakva dokumenta kod sebe - što usporava proces identifikacije, prenosi CNN. Za sada su saopštili samo da je reč o muškarcu i da imaju neke podatke ko bi mogao da bude, ali čekaju DNK analizu.

Senatori pozvali na istragu

Dva republikanska senatora u Komitetu za unutrašnju bezbednost Senata pozvala su na istragu i saslušanje (hearings) o pucnjavi.

Komitet za unutrašnju bezbednost Senata i vladina pitanja (HSGAC) ima odgovornost kad je u pitanju nadzor, ali i obavezu prema američkom narodu da zahteva odgovore od američke tajne službe o tome kako se sve dogodilo i koji koraci se preduzimaju da se istraži ovaj pokušaj ubistva, ali i da se pobrine da se to nikada više ne ponovi, naveo je kongresmen Floride u saopštenju.

Saopštenje iz Trampovog štaba

"Kao što je saopšteno ranije večeras, predsednik Tramp je dobro i zahvalan je organima za sprovođenje zakona i onima koji su prvi reagovali na njihovoj brzoj akciji. Predsednik Tramp se raduje što će vam se pridružiti u Milvokiju gde nastavljamo sa našom konvencijom, s ciljem da ga nominujemo za 47. predsednika Sjedinjenih Država. Kao kandidat naše stranke, predsednik Tramp će nastaviti da deli svoju viziju da Ameriku ponovo učini velikom", navedeno je u saopštenju koje su potpisali Trampovi savetnici u kampanji.

Službe preduzimaju sve mere kako bi obezbedile i Bajdena i Trampa

Šef američkog odeljenja za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas osudio je pucnjavu i rekao da agencija, koja uključuje američku tajnu službu, preduzima sve mere na obezbeđivanju predsednika Džozefa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Majorkas, koji je informisao Bajdena o svemu, naveo je u izjavi: „Najoštrije osuđujemo ovo nasilje i pohvaljujemo Tajnu službu za njihovu brzu akciju danas. Angažovani smo sa predsednikom Bajdenom, bivšim predsednikom Trampom i na njihovim kampanjama i preduzimamo sve moguće mere da omogućimo da budu bezbedni".