Društvo

U Srbiji svako može da drži borbenog psa: U mnogim zemljama vlasnik mora na psihološku procenu

Problem držanja opasnih pasa u Srbiji nikada nije rešen, vlasnici su retko zatvorski kažnjeni već prolaze sa prekršajnim prijavama i novčanim kaznama.

Juče se dogodio još jedan napad psa, a zabeležen je u Novom Sadu, ovog puta sa smrtnim ishodom.
 
Muškarca je na smrt izujedao pitbul.
 
Vlasnik psa je sin žrtve, koji je nakon tragedije uhapšen i određeno mu je zadržavanje do 48 sati.
 
Na mesto nesreće stigla je i ekipa Zoohigijene, koja je odvela psa i čeka se odluka o tome da li će biti uspavan.

Krajem prošle godine dva vlasnička psa, rase pitbul, napala su ženu, a potom njene sinove i unuka u Obrenovcu. Žena je zadobila teške povrede, dok su njeni bližnji prošli sa lakšim povredama, ujedima i ogrebotinama.
 
Jedna od većih tragedija dogodila se na Kosmaju kada je novinar Vladan Radosavljević (62) preminuo, a njegova supruga Olga (58) teško povređena, nakon što su ih napali i izujedali vlasnički psi koji su pobegli iz boksa.
 
Brojni napadi pitbulova, ali i drugih rasa su zabeleženi tokom godina, ali ovaj problem još nije regulisan, piše Vreme.
 
Kako je držanje opasnih pasa regulisano u Srbiji, a kako u inostranstvu?
 
Za vlasnike pasa koji ujedu ili povrede nekog, zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora.
 
U Krivičnom zakoniku ovo se vodi kao delo protiv opšte sigurnosti, ali prema rečima stručnjaka, u praksi vlasnici pasa su retko zatvorski kažnjeni, već prolaze sa prekršajnim prijavama i novčanim kaznama od 20.000 do 100.000 dinara, a često i više od te sume ako je u pitanju povređeno dete.
 
U Srbiji svako može da drži borbenog psa.
 
U uređenim državama pravila se razlikuju, ali u mnogima vlasnik takvog psa mora čak da ode u policiju na psihološku procenu, da plati dresuru koju je odobrila država, da dobije posebnu dozvolu za držanje borbenog psa koju mora da nosi sa sobom kao kada se nosi oružje, pa tek onda sme psa da šeta na povocu i/ili sa brnjicom.
 
U Nemačkoj savezni zakon načelno zabranjuje uvoz pasa rasa i podrasa pitbul terijera i američkog staforda, kao i mešanaca nastalih ukrštanjem sa tim rasama borbenih pasa, što utvrđuju pokrajinski organi. Za uvoz je potrebna posebna dozvola.
 
Što se tiče držanja borbenih pasa, zakoni u nemačkim pokrajinama se razlikuju, ali im je zajedničko sledeće: vlasnici borbenih pasa moraju da uplate posebno osiguranje za eventualnu štetu koju mogu da naprave, a visinu osiguranja od slučaja do slučaja utvrđuju osiguravajuća društva; osoba koja želi da drži psa rase koja je označena kao opasna mora da zatraži posebnu dozvolu od opštine, mora da bude punoletna i objasni zašto ima posebne potrebe, kao i da poseduje stručno znanje za držanje takvog psa, a moguće je i da se odredi da stručna komisija ispita osobine psa; opasni psi se uvek moraju držati na povocu, a u većini pokrajina, ali ne u svim, moraju uvek da imaju brnjicu.