Moj grad

Savić: Povod protesta su neisupnjene obaveze države

Foto: Boom93/M. Veljković – Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“

Foto: Boom93/M. Veljković – Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“

Sedam udruženja poljoprivrednika za petak, 19. jul, najavilo je protest u nekoliko gradova Srbije. O protestu, koji će biti održan i u Požarevcu, razgovarali smo sa Nedeljkom Savićem, predsednikom Udruženja poljoprivrednika "Stig".

Kako kaže za Boom 93, u petak, 19. jula, poljoprivrednici će od Bratinca krenuti ka NR pumpi, gde će se parkirati, a drugog dana protesta, u subotu, 20. jula, počeće sa blokadom puta. 

"Povod protesta su neispunjene obaveze koje je država preuzela prošle godine i koje su vezane za subvencije. To su zahtevi koji su dogovoreni prošle godine i zbog kojih smo mi izlazili na ulice. Drugi razlog je zabrana izvoza suncokretovog ulja. Država je ponovno to uradila. To šteti našim cenama", rekao je Savić za Boom 93. 

Poljoprivrednici očekuju uređenje robne berze, isplatu 17.000 dinara subvencija po hektaru za sertifikovano seme, dogovorene subvencije u stočartvu od 100.000 dinara za domaće junice, isplatu premije za mleko na vreme i poštovanje rokova povraćaja akciza.

Podsetimo, povodom navedenih zahteva koji nisu ispunjeni predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja krajem juna sastali su se sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem. 

Kako je Nedeljko Savić tada rekao za Boom 93, ishod sastanka je da ministar ima dobre volje, ali nema para. Prema njegovim rečima, ministar im je rekao da treba da se uradi rebalans budžeta nakon javnog slušanja ispred skupštinskog Odbora za poljoprivredu. 

Javno slušanje održano je 12. jula.

Ministarstvo je nakon javnog slušanja pozvalo poljoprivrednike na razgovor. 

Nedeljko Savić je za Betu naveo da protest može da se odloži jedino ispunjenjem zahteva na sastanku koji bi trebalo da se održi ovih dana u Ministarstvu poljoprivrede.

Prema informacijama koje Savić ima, novom sastanku trebalo da prisusustvuje i premijer Miloš Vučević.

Pored Udruženja poljoprivrednika „Stig“, ispunjenje zahteva traže i udruženja „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i „Severni Banat“ Kikinda.