Moj grad

Sutra sastanak poljoprivrednika sa premijerom, protest već zakazan za 19. jul

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Poljoprivrednici iz sedam udruženja u Srbiji razgovaraće sutra sa premijerom Milošem Vučevićem i resornim ministrom Aleksandrom Martinovićem o ispunenju zahteva, dogovorenih krajem prošle godine sa bivšom premijerkom Anom Brnabić, a u slučaju da se ne postigne dogovor protest je već ranije najavljen za petak 19. jul.

Sastanak će se održati na inicijativu vlasti, nakon što su poljoprivrednici najavili izlazak na ulice u mestima gde gravitiraju ta udruženja.

Odluku su donela udruženja „Stig“ Požarevac, „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i „Severni Banat“ Kikinda.

"Povod protesta su neispunjene obaveze koje je država preuzela prošle godine i koje su vezane za subvencije. To su zahtevi koji su dogovoreni prošle godine i zbog kojih smo mi izlazili na ulice. Drugi razlog je zabrana izvoza suncokretovog ulja. Država je ponovno to uradila. To šteti našim cenama", rekao je Nedeljko Savić, predsednik Udruženja "Stig" ranije za Boom 93

Kako je rekao za Boom 93, u petak, 19. jula, poljoprivrednici će od Bratinca krenuti ka NR pumpi, gde će se parkirati, a drugog dana protesta, u subotu, 20. jula, počeće sa blokadom puta. 

Poljoprivrednici očekuju uređenje robne berze, isplatu 17.000 dinara subvencija po hektaru za sertifikovano seme, dogovorene subvencije u stočartvu od 100.000 dinara za domaće junice, isplatu premije za mleko na vreme i poštovanje rokova povraćaja akciza.

Nedeljko Savić je ranije za Betu naveo da protest može da se odloži jedino ispunjenjem zahteva na sastanku koji će biti održan sutra u Ministarstvu poljoprivrede.