Ekonomija

Prva nuklearna elektrana u Srbiji mogla bi da bude "na mreži" pre 2050. godine - Šta sve predviđa nacrt Strategije razvoja energetike?

Pixabay

Pixabay

U zavisnosti od strateških odluka vezanih za korišćenje nuklearne energije, prva nuklearna elektrana u Srbiji bi mogla da se pojavi na mreži pre 2050. godine, piše u nacrtu Strategije razvoja energetike u Srbiji do 2040. godine sa projekcijama do 2050, a za koji je Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo javnu raspravu.

Podseća se da je u dokumentu "Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan za period do 2030. i vizijom do 2050. godine" razmotren scenario koji predviđa učešće nuklearne energije u energetskom miksu Srbije, sa konzervativnom prognozom puštanja u rad nuklearne elektrane 2045. godine

- Imajući u vidu mapu puta razvoja nuklearnog programa, kao i planirano ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji, ukoliko bi sve potrebne aktivnosti pre početka izgradnje, kao i realizacija samog projekta izgradnje, bile izvršene u definisanim rokovima, izgradnja i puštanje u rad nuklearnog postrojenja mogu biti razmatrani i u periodu do 2040. godine - dodaje se u nacrtu Strategije.

Prema uputstvima MAAE, kako se navodi u dokumentu, postoje tri faze u toku razvoja infrastrukture za nuklearni energetski program.

Više pročitajte na LINKU.