Društvo

Kolovoz u lošem stanju, trotoari neravni - raspisana javna nabavka

Foto: Jovana Todić Đurđević

Foto: Jovana Todić Đurđević

Javno komunalno preduzeće »Parking servis« Požarevac raspisalo je javnu nabavku za rehabilitaciju kolovoza i trotoara Ulice 6. ličke divizije. Rok za podnošenje prijava je 22. avgust 2024. Procenjena vrednost nabavke je 96.752.181,67 dinara bez PDV-a.

Radiće se prva faza rehabilitacije kolovoza i trotoara od ulice Moše Pijade do Osnovne škole Desanka Maksimović. Projektom je potrebno izraditi tehničku dokumentaciju radi rehabilitacije asfaltnog kolovoza i trotoara koji je dimenzionisan za potrebe srednjeteškog saobraćajnog opterećenja. Planiran je deo ulice dužine oko 1050 m, od Moše Pijade do kraja parcele br. 8424/10.

Kolovozna traka je u lošem stanju, asfalt je neravan, ispucao po površini i deo materijala se odvaja po ivicama pukotina, ruiniran teškom mehanizacijom pri izradi podzemnih instalacija. Trotoari su neravni sa deonicama bez izgrađenih trotoara. Kolski prilazi su sa površinskom obradom od različitih materijala, uglavnom betona.

Planira se zamena cele konstrukcije kolovoza i trotoara, izmeštanje bandera i izgradnja biciklističke staze širine 1,50 m na desnoj strani. Od ulice Narodnog fronta do ulice Sedam sekretara SKOJ-a nalazi se drvored koji je potrebno povaditi i zasaditi novo. 

Izbor sadnica je takav da korenov sistem bude usklađen sa podzemnim i nadzemnim instalacijama, uz poštovanje minimalnog odstojanja ivice stabla od instalacije. Kako bi se obezbedio nesmetan rast korenovog sistema, ne ugrožavajući instalacije i površine pod zastorom, planirano je da se sadnice drvoreda, kuglastog bagrema sade u betonske cevi-kasete prečnika visine 100 cm. 

U zoni Osnovne škole projektovan je parking sa uporednim parking mestima koji je popločan betonskim raster elementima čije se šupljine ispunjavaju plodnom zemljom i travom.

Podsetimo, nakon što je prošle godine dodeljen ugovor o izvođenju radova u Ulici 6. ličke divizije u Požarevcu, jedan od ponuđača podneo je zahtev za zaštitu prava. Do konačnog rešenja Republičke komisije za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki, Grad Požarevac zaustavio je dalje aktivnosti u postupku javne nabavke

Ugovor je tada dodeljen grupi ponuđača koju čine firme „Neimar put” i „Elmont gradnja”, na iznos od 96.326.426,72 miliona dinara bez PDV-a. Na konkurs su pristigle tri ponude, a dve su ocenjene kao neprihvatljive.