Politika

Vučić: Makron u Srbiji krajem avgusta

FOTO: Boom93/ S.Lisac

FOTO: Boom93/ S.Lisac

Predsedik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će predsednik Francuske Emanuel Makron doći u posetu Srbiji krajem avgusta ili najkasnije početkom septembra.

„To će biti velika i važna poseta za našu zemlju“, rekao je Vučić novinarima iz Srbije koji ga prate na Samitu Evropske političke zajednice u palati Blenem u Vudstoku, nadomak Londona.

Rekao je da je s Makronom danas imao dug sastanak o Kosovu, bilateralnoj saradnji, geopolitičkim pitanjima i evrointegraciji Srbije.

Rekao je i da je imao „korektan sastanak“ s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, „o svim bilateralnim pitanjima i o političkoj situaciji“.

Istakao je da na Samitu nije imao priliku da govori, da je ton sastanka bio da Ukrajina mora da pobedi u ratu i da je bio žestok govor protiv premijera Mađarske Viktora Orbana „koji nije imao priliku da odgovori“.

Vučić je rekao da „tek očekuje pritiske“ da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Komentarišući današnji reizbor Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije istakao je da je to dobro, jer je ona „racionalna žena i s njom može itekako da se razgovara i rešavaju problemi“.

On je takođe izjavio je da „proverava“ nezvanične vesti koje je dobio iz Kine a koje se tiču potrage za osumnjičenim za ubistvo policajca i ranjavanje njegovog kolege u blizini Loznice.

U izjavi novinarima iz Srbije koji ga prate na Samitu Evropske političke zajednice u palati Blenem u Vudstoku, nadomak Londona, Vučić je potvrdio da je od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) dobio informacije o hapšenju osumnjičenog za organizaciju transporta ubice policajca od Preševa do Loznice.

„Sad proveravam neke nezvanične vesti koje sam dobio iz Kine, nadam se da će sve biti u redu“, kazao je predsednik upitan da li ima novih informacija o lokaciji kosovskog Albanca osumnjičenog za zločin kod Loznice.

Vučić je ponovo izjavio saučešće porodici policajca Nikole Krsmanovića koji je po njegovim rečima, ubijen u terorističkom napadu.

„Možemo da pomognemo porodici, ali taj mladi život više ne možemo da vratimo“, rekao je Vučić.

Govoreći od drugim temama, on je odbacio kritiku da je „uzeo zakon u svoje ruke“ time što je najavio da će, mimo procedure, u naredna tri dana biti postavljeni klima uređaji u porodilištu Narodni front u Beogradu.

„Meni je važno da u roku od tri dana majke i deca dobiju klime a oni mene neka gone. Da smo išli po procedurama, pitanje je da li bi četiri meseca sve završili. Ovako u subotu uveče otidite tamo i proverite da li je sve u redu“, preporučio je Vučić novinarima.