Politika

Potpisan Memorandum o kritičnim sirovinama i još niz sporazuma

Foto: FoNet/Milica Vučković

Foto: FoNet/Milica Vučković

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigli su u Palatu Srbija, gde se održava Samit o kritičnim sirovinama tokom kog će biti potpisan Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu Srbije i Evropske unije u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila.

Memorandum će u ime EU potpisati potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, zadužen za Evropski zeleni dogovor. Među održivim (kritičnim) sirovinama, ključnim za zelenu i digitalnu tranziciju, nalazi se i litijum, čijim rezervama Srbija raspolaže.

Na Samitu će biti potpisano i Pismo o namerama sa nekoliko vodećih evropskih automobillskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija, kao i srpskih preduzeća.

Na Samitu učestvuju i predstavnici Rio Tinta, automobilskih koncerna Stelantis i Mercedes, nemačke razvojne banke KfW, Evropske banke za obnovu i razvoj i proizvođača baterija ElevenES, EIT innoenergy i Inobat.

Ekološki aktivisti i predstavnici opozicije upozoravaju na posledice iskopavanja litijuma po životnu sredinu u slučaju realizacije projekta „Jadar“ i najavljuju nove protestne akcije.

Potpisan Memorandum o kritičnim sirovinama između Srbije i EU

Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu Srbije i Evropske unije u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila potpisan je danas u Palati Srbija.

Sa strane Vlade Srbije ga je potpisala ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, a sa strane EU, potpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčovič.

Šolc: Projekat litijuma dobar za Srbiju

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da ima dosta razloga za projekat eksploatacije litijuma, a pre svega da je to dobar pojekat za Srbiju jer stvara nove potencijale lanca vrednosti, nova radna mesta ne samo u rudarstvu, već i u drugim koracima prerade i povezuje Srbiju sa budućnošću mobilnosti koja mora biti bez emisija ugljen-dioksida.

Foto: FoNet/Milica Vučković

Potreban nam je litijum za baterije koje su ključne, a taj materijam ima važnu ulogu, kao što je bila nafta do sada, rekao je Šolc.

Ono što kopamo iz zemlje koristićemo više puta, ali moramo jednom krenuti. Ključnu ulogu u tome ima Srbija kao naš partner u Evropi, za nas je važno da rudarstvo odgovara svim kriterijuma, da budu minimalne posledice po životnu sredinu, rekao je Šolc.

Uz ocenu kako "svi znaju za posledice rudarstva koje su vidljive", Šolc je rekao da "ako se to vidi, onda ambicija svih mora biti da se pokaže da se može sve raditi na drugačiji način", sa mogućnostima koje danas postoje.

Važna je odluka da se držumo najviših standrad živitne sredine, rekao je Šolc i ukazao da nije u Beogradu samo da bi danas pružio podršku, već da će "biti sa Srbijom tokom celog puta".

Znamo da osam milijardi ljudi živi na svetu, ali i dalje će biti 400 do 500 miliona u Evropi, a ono što nas zaokuplja moramo učiniti zajedno. Ovo je važan evropski projekat koji se bavi evropskom perspektivi regiona, naglasio je Šolc.

Kao nemački kancelar smatram da se će se obećanja, data davno kada je reč o perspektivi država Zapadnog Balkana u odnosu na EU, ostvari brzo. Sve zemlje pripadaju EU i na svakako ćemo podržati tu perspektivu uz rešenost da spojimo Evropu na taj način, poručio je Šolc.

Brnabić: Mi smo zemlja vrednosti, ne sirovina – samit pokazuje važnost Srbije u svetu

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da je Samit o strateškim sirovinama koji će danas biti održan u Beogradu izuzetno važan i da pokazuje koliko se promenila pozicija Srbije u svetu.

Brnabić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) govoreći o poseti nemačkog kancelara Olafa Šolca i o Samitu o strateškim sirovinama, kazala da Srbija po prvi put ne gleda „neki tamo samit“ na kome će se odlučivati šta je to što će pokretati Evropu u narednih 100 godina, već je domaćin takvog samita.

Počeo samit Vlade Srbije i Nemačke i EU

Samit o kritičnim sirovinama između predstavnika Vlade Srbije i Nemačke i EU počeo je oko 9.15 u Palati Srbija. U toku je sastanak u užem formatu, a oko 9.40 se očekuje i u širem.

Kako je najavljeno, oko 10.45 će biti potpisan Memorandum. Sa strane Vlade Srbije će ga potpisati ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, a sa strane EU, potpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčovič. 

Kako javlja reporter N1, iznad potpisnika stajaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemački kancelar Olaf Šolc, koji neće potpisivati memorandum, ali će nadgledati i tim činom dati lične garancije za sprovođenje tog memoranduma.

Dodaje da je u diplomatiji memorandum neobavezujući dokument, ali ovde će biti potpisan i niz pratećih sporazuma.

Još nije poznato da li se ovaj memorandum odnosi samo na projekat Jadar ili i na druge moguće rudnike litijuma u Srbiji.

U septrembru 2021. tokom oproštajne turneje tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel, takođe u Palati,  prvi put pomenut litijum u odnosima Srbije i Nemačke.

Ćuta: Izaći ćemo sa planom odbrane Gornjih Nedeljica, moći će da uđu samo prijatelji

Aleksandar Jovanović Ćuta i Ekološki ustanak naveli su da će izaći sa planom obrane Gornjih Nedeljica, i da će u njih moći da uđu samo oni koji su prijatelji. A ovi unutra, rekao je pokazujući na Palatu Srbija gde danas treba da bude potpisan memorandum o održivim sirovinama, "nisu prijatelji".

Aleksandar Jovanović Ćuta se, pre toga obratio policajcima ispred Palate Srbija: „Dobar dan, narodna policijo. Jel se može napred?“

Policajac: Ne možete preći.

Ćuta: Jel to Šolc naredio ili Vučić? Ovde ima narodnih poslanika, mi smo najavili konferenciju za novinare, mi smo došli da postavimo par pitanja i Vučiću i Šolcu, čiju on to zemlju prodaje. Ja vas sada pitam – ako neko dođe da raseljava ljude iz Gornjih Nedeljica, jel ćete vi da poslušate to, da Zlatka Kokanovića iselite sa njegove njive?

Vučić sa Šolcom uoči samita: Ovo danas postavlja čvrst temelj za budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros uoči samita sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. 

On je izjavio da će sa Šolcom razgovarati o pitanjima od značaja za Srbiju, "uveren da ono što radi danas, postavlja čvrst temelj za budućnost".

"Važan radni dan je pred nama, dan koji će umnogome uticati na brojne aspekte budućnosti naše zemlje i koji će dati snažan zamah jačanju odnosa između Srbije i Nemačke. Sa kancelarom Šolcom razgovaraću i o drugim pitanjima od velikog značaja za Srbiju, uveren da ono što radimo danas, postavlja čvrst temelj za budućnost ne samo naših bilateralnih odnosa, već i jačanja saradnje i povezivanja u regionu", napisao je Vučić na Instagramu nakon što je u Palati Srbija na Novom Beogradu dočekao Šolca, koji je sinoć stigao u Beograd.

Manojlović poručio Šolcu: Ostavite litijum i demokratiju srpskom narodu

Direktor kampanje pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović poručio je danas nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da "ostavi litijum i demokratiju srpskom narodu", a da uzme predsednika Srbije Aleksandra Vučića i stabilokratiju.

Manojlović je na konferenciji blizu Palate Srbija na Novom Beograd u kojoj će u 9.00 sati Vučić i Šolc prisustvovati Samitu o kritičnim sirovinama Srbije na kom će predstavnici Srbije i Evropske unije potpisati „Memorandum o razumevanju i strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima vrednosti baterija i električnim vozilima“, kazao da se apsolutno ne slaže sa Memorandumom koji treba da bude potpisan.

Policija privela ženu koja je pokušala da pređe ulicu, pešacima nije dozvoljeno da priđu Palati

Ispred Palate Srbija, gde se održava radni doručak nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vrlo je haotična situacija, prevoz se pušta sporadično, a građanima policija ne dozvoljava da pređu ulicu ka Palati.

Policajac je jednu građanku koja je pokušala da pređe ulicu oborila na zemlju, oduzela joj stvari i telefon, i naposletku joj stavila lisice, odnosno privela je i ona je odvedena sa mesta događaja u policijskom automobilu.

Vučić Šolca dočekao u holu Palate špalirom Mercedesovih SUV električnih vozila

Nemački kancelar Olaf Šolc stigao je u pet do osam u Palatu Srbija, gde ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Međutim, nije bilo uobičajenog dočeka sa intoniranjem himni, ali je u holu Palate postavljen tepih koji je kao ulica, a oko njega su poređani mercedesovi SUV automobili na električni pogon.

Tu su kratko razgovarali, a potom su otišli na radni doručak. u 9.00 bi trebalo da im se pridruži potpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčovič i tada bi trebalo da počne Samit o straterškom partnerstvu Srbije i EU u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila. Predviđeno je da u 10.45 bude potpisan Memorandum o razumevanju.

Nemačka štampa kolokvijalno taj dokument naziva litijumskim sporazumom između EU i Srbije.

S obzirom da su prisutni i najviši predstavnici Mercedes Benca, za očekivati je da bude potpisano pismo o namerama o Mercedesovoj investiciji u Srbiji.

U Beogradu su i predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj, Nemačke razvojne banke, Italijanske razvojne banke.

N1 je u ponedeljak prvi objavio da će ovom samitu prisustvovati i Šolc, što je bilo iznenađenje za javnost i utvrdilo se da već nekoliko nedelja traju dogovori između Beograda i Berlina da Šolc dođe, a sve u svetlu odluke Ustavnog suda kojom je reaktiviran projekat Jadar.

Nemačka štampa je pisala da ova promena Nemačke u odnosu na vlast u Srbiji, prema kojoj je ranije bila veoma kritična, naročito u vezi sa izbornim neregularnostima u decembru prošle godine, dolazi zbog potrebe koja je sve veća - da nemačka autoindustrija obezbedi sigurne rezerve litijuma, kako bi do 2035. prešla u potpunosti na električne automobile.

Nemačka ne može da se osloni na Kinu, najvećeg svetskog proizvođača električnih baterija, koja joj je konkurent.

Vučić: Veliki dan i prekretnica za Srbiju

Pošto je sinoć dočekao Šolca na aerodromu "Nikola Tesla", Vučić je na Instagramu napisao da je 19. jul "veliki dan" jer očekuje dogovore koji će predstavljati prekretnicu za Srbiju i ubrzati njen ekonomski rast.

"Sutra je veliki dan, tokom kojeg ćemo razmatrati budućnost Srbije i otvaranje novih prilika za našu zemlju i narod. Očekujem dogovore koji će predstavljati prekretnicu za Srbiju na njenom putu još bržeg ekonomskog rasta", naveo je Vučić sinoć uz fotografiju na kojoj se rukuje sa Šolcom.