Moj grad

Fondacija Ana i Vlade Divac: Produžen konkurs za podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Konkurs za podsticajna sredstva iz Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede u opštini Golubac produžen je do 31. jula, objavljeno je na sajtu Fondacije Ana i Vlade Divac.

Konkurs je sredinom juna meseca objavila Opština Golubac u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Regionalnom razvojnom agencijom Braničevo-Podunavlje. 

Konkursom je planirana podrška fizičkim licima - nosiocima komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava koji se bave proizvodnjom i preradom hrane. Ukupna raspoloživa sredstva po ovom konkursu su 3.000.000 dinara.

Posebno se, kako se navodi, pozivaju žene i mladi koji su nosioci poljoprivrednih gazdinstava da se prijave i koriste podsticajna sredstva za razvoj svoje proizvodnje.

Podsticajna sredstva namenjena su za nabavku:

  • Mehanizacije potrebne za poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda,
  • Košnica, pčelinjih društava i mašina i opreme za pčelarstvo i
  • Repromaterijala, mašina i opreme potrebne za ratarsku ili povrtarsku proizvodnju.
     

Takođe, namenjena su i za pripremu biznis plana za potrebe apliciranja na  javne pozive vezane za poljoprivrednu proizvodnju.

Detalje konkursa pogledajte na LINKU.

Konkurs je raspisan u okviru aktivnosti „Lokalni fondovi za podsticaj razvoja poljoprivrede“ uz podršku projekta „Velika mala privreda" koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

Podsetimo, Opština Golubac, Fondacija Ana i Vlade Divac i Regionalna razvojna agencija Braničevo – Podunavlje sredinom maja potpisale su ugovor o saradnji kojim će zvanično biti osnovan Lokalni fond za razvoj poljoprivredne proizvodnje u opštini Golubac.

Namena Fonda je pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima za ulaganje u proizvodnju putem korišćenja beskamatnih finansijskih sredstava. Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede osniva se uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA.

Opština Golubac je treća opština koja ove godine osniva Lokalni fond za razvoj poljoprivrede, a od 2020. pokrenuto je ukupno 18 sličnih fondova širom Srbije uz podršku USAID-a.