Društvo

Kako se troši državni novac: Fiskalni savet objavio da je više od 2,5 milijardi evra „otišlo“ bez standardne procedure

Foto: Envato elements/ilustracija

Foto: Envato elements/ilustracija

Srbija značajan novac raspoređuje i troši bez obrazloženja i kontrole. Od 2018. do 2023. godine preko budžetske rezerve, bez procedure planiranja i uključivanja u budžet, preusmereno je najmanje 2,6 milijardi evra sredstava, navodi Fiskalni savet u izveštaju o korišćenju budžetske rezerve.

Naime, iako bi trebalo da se sredstva iz rezerve odlukom Vlade preusmeravaju na korisnike i projekte za koje se pokaže da za njih budžetom nije bilo predviđeno dovoljno sredstava, u Srbiji to nije uvek slučaj.

Naša Vlada značajan obim novca trošila za vođenje ad hok ekonomskih politika, dok su zvaničnici delili pare iz rezerve kao instant pomoć građanima tokom pandemije. Koliko ovakve mere mogu naneti štete, primer je i epilog povećanja roditeljskog dodatak za rađanje deteta.

„Time je podstaknut rast fertiliteta kod maloletnih Romkinja u meri koja dovodi njihovo zdravlje u opasnost“ , navodi Fiskalni savet u analizi „Tekuća budžetska rezerva i rebalans u Srbiji: Aktuelni izazovi i potrebna unapređenja“.

Od 2018. do 2023. preusmereno najmanje 2,6 milijardi evra bez standardne procedure
Fiskalni savet ukazuje i da je zakonski dozvoljen maksimalan iznos sredstava koja se mogu preusmeriti preko budžetske rezerve, bez odobrenja Skupštine, trenutno preveliki, i stoji na četiri odsto prihoda republičkog budžeta, što u 2024. iznosi oko 700 miliona evra.

„Veliko korišćenje budžetske rezerve bila je uobičajena praksa u prethodnim godinama. Analiza preraspodele sredstava preko budžetske rezerve od 2018. do 2023. otkriva tendenciju Vlade da tekuću budžetsku rezervu sistematski koristi u velikom obimu, tj. blizu zakonskog maksimuma od četiri odsto budžetskih prihoda, a u najmanje dve godine, 2020. i 2022, postoje jasne indikacije da je premašeno i ovo zakonsko ograničenje. To znači da je preko budžetske rezerve od 2018. do 2023. ukupno preusmereno najmanje 2,6 milijardi evra budžetskih sredstava koja nisu prošla standardne procedure planiranja i uključivanja u budžet. Stvarni iznos zapravo je i nešto veći od toga“, ukazuje se u izveštaju.

Iz Fiskalnog saveta upozoravaju i da se budžetska rezerva upotrebljavala za vođenje ad hok ekonomskih politika, što ne bi smela da bude njena namena.

„Korišćenje budžetske rezerve prihvatljivo je onda kad se njime povećava fleksibilnost budžeta na tehničkom nivou ili kad mora brzo da se reaguje na nepredviđene okolnosti,  ali ne i za sprovođenje novih fiskalnih politika. Međutim, u Srbiji se u prethodnim godinama upravo to dešavalo. Neka važne i finansijski izdašne državne politike nisu prolazile kroz standardne faze planiranja i budžetiranja, već su donošene mimo redovnih procedura i Parlamenta. Te politike obično su najavljivali najviši državni zvaničnici na konferencijama za medije, a onda se kao jedan od izvora njihovog finansiranja koristila i budžetska rezerva“, podseća FS.

Više na LINKU.