Ekonomija

Ministarstvu poljoprivrede dodatnih 3,6 milijardi za subvencije

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Miinistarstvu poljoprivrede biće prebačeno 3,67 milijardi dinara iz tekuće budžetske rezerve za dodelu podsticaja u biljnoj proizvodnji i raspisivanje drugog javnog poziva za premiju za mleko.

Kako se vidi iz rešenja objavljenom u Službenom glasniku, ovaj novac je i prvobitnim budžetom bio namenjen Ministarstvu poljoprivrede, samo za druge programe, odnosno aktivnosti.

Na primer, 3.558.853.000 je trebalo da bude iskorišćeno za podsticaje u okviru mera ruralnog razvoja, dok je 112.065.000 dinara bilo namenjeno za subvencije u okviru projekta IPARD.

Ipak, sada se ova sredstva prenose u tekuću budžetsku rezervu i potom raspoređuju Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravi za agrarna plaćanja, radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za dodelu podsticaja u biljnoj proizvodnji i raspisivanje drugog javnog poziva za premiju za mleko, vidi se u rešenju.

Prethodno su udruženja poljoprivrednika najavljivali nove proteste, zbog neispunjavanja obećanja o vidini podsticaja za tekuću godinu.

Prošle nedelje, premijer Miloš Vučević je razgovarao sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednika koja su podržala proteste prošle godine i predložio da se 17.000 dinara za sertifikovano seme isplati do kraja godine i poveća premija za domaće junice na 100.000 dinara, što su oni prihvatili.

U tom razgovoru učestvovali su članovi udruženja „Stig“ Požarevac, „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i „Severni Banat“ Kikinda.

Dogovoreno je još i da se objavi javni poziv za upis parcela u sistem e-agrara „po drugom osnovu“ zbog nerešenih vlasničkih odnosa i nemogućnosti sklapanja ugovora prilikom zakupljivanja zemlje za obradu.

Postignut je sporazum i da se smanje kvote za uvoz mleka i mlečnih proizvoda, hitno pristupi uređenju berze, a za narednu nedelju zakazan je sastanak o otežanom izvozu jestivog ulja.

Više na LINKU.

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/ministarstvu-poljoprivrede-dodatnih-36-milijardi-za-subvencije