Svet

Ekološki aktivisti izveli akcije na aerodromima po Evropi

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ekološke organizacije izvele su jutros akcije na više evropskih aerodroma, a u Velikoj Britaniji uhapšeno je deset aktivista organizacije "Džast stop Oil" (Just Stop Oil), britanske grupe koja se bori za prekid upotrebe fosilnih goriva do 2030. godine.

Akcije su na pojedinim aerodromima izazvale poremećaje u saobraćaju, piše u saopštenju grupe „Just Stop Oil“ u ime grupe „Oil Kills“ (Nafta ubija).

Prema tom tekstu, aktivisti grupe Lecte Generasion (Letzte Generation) uspeli su rano jutros da stignu do piste aerodroma u Kelnu, u Nemačkoj, pošto su isekli ogradu na aerodromu, pre nego što su se zalepili za pistu, zbog čega je saobraćaj bio prekinut četiri sata.

Grupa „Oil Kills“ dodala je da je troje aktivista upalo na piste aerodroma u Oslu, takođe pošto su isekli deo ograde i selo na pistu. Policija ih je brzo sklonila i nije nikog privela, dodala je ta grupa.

U Finskoj devet aktivista na kratko je blokiralo kontrolne punktove aerodroma u Helsinkiju, a u Barseloni u Španiji pet aktivista presretnuto je pre nego što su uspeli da se zalepe za pistu, javio je „Oil Kills“.

U Švajcarskoj, u Cirihu i Ženevi, aktivisti su blokirali pristupne puteve aerodromima.

Na Bečkom aerodromu četvoro aktivista raširilo je neku narandžastu supstancu u holu aerodroma, dok je dvoje ometalo poletanje aviona za Rim odbijajući da sedne i govoreći sve vreme o klimatskom zagrevanju, saopštio je austrijski ogranak pokreta „Last dženerejšn“ (Last Generation).

Policija u Londonu saopštila je da je sedam osoba uhapšeno na londonskom aerodromu Hitrou, najvećem u Evropi i još troje na drugim mestima i da su svi u pritvoru.

Bez tih hapšenja letovi bi bili suspendovani što bi uticalo na hiljade putnika, uključujući porodice koje odlaze na odmor, kao i brojne kompanije, saopštio je policijski zvaničnik koji je vodio operaciju.

„Svako ko dovodi u pitanje bezbednost naših aerodroma suočiće se sa svom snagom zakona“, rekao je on.

Akcije su organizovane dva dana pošto je zabeležen najtopliji dan na svetu od početka merenja 1940. godine sa srednjom temperaturom od 17,15 stepeni Celzijusa, čime je oboren rekord postignut samo prethodnog dana, u nedelju, prema evropskoj mreži Kopernikus.

Portparol grupe „Just Stop Oil“ saopštio je da stalna upotreba nafte, gasa i uglja dovodi do nepovratnih pomeranja klime i da političke vođe treba da deluju da zaštite stanovništvo tako što bi se usvojio pravno obavezujući ugovor o zabrani vađenja tih energenata i prekidu upotrebe fosilnih goriva do 2030. godine.