Društvo

Izveštaj: Zavisnost REM-a i nekažnjavanje napada na novinare najveći problemi srpske medijske scene

Foto/ilustracija mediji pixabay

Foto/ilustracija mediji pixabay

Zavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) od vlasti, problem netransparentnosti vlasništa medija i nekažnjavanje napada na novinare glavni su problemi na medijskoj sceni Srbije, zaključci su "Izveštaja iz senke" za 2024. godinu koji su kreirali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i itajijanska organizacija OBCT.

U izveštaju je navedeno da REM odbija da dodeli petu dozvolu za nacionalnu frekvenciju i kritikovana je odluka da bude smanjena  kontrole kvaliteta i kriterijuma za izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga.

"Imenovanje članova Saveta REM-a zavisi od odobrenja Narodne skupštine, uz imenovanja nezavisnih kandidata od strane ovlašćenih predlagača koje takođe odobrava Narodna skupština i to ostavlja proces i dalje otvoren za političku manipulaciju", navedeno je u Izveštaju.

Kada je reč o vlasništvu medija, tvrdi se da je teško otkriti krajnje vlasnike.

"Četiri privatna pružaoca medijskih usluga kojima je REM obnovio licence u 2022. godini su medijski magnati sa vezama u SNS-u. Ovo se odražava u njihovom izveštavanju, ali podaci o krajnjem vlasništvu nisu uvek tako lako dostupni", stoji u Izveštaju.

Dodaje se da je novi Zakon o javnom informisanju i medijima regresivan po pitanju vlasništva i da dozvoljava državi, preko Telekoma Srbije da zakonski i zvanično bude vlasnik medija.

Kada je reč o bezbednosti novinara, policijske snage i pravosuđe označeni su kao saučesnici, jer dozvoljavaju počiniocima da nastave sa pretnjama i napadima, a da za to ne odgovaraju. 

NUNS je u svojoj bazi zabeležio 75 incidenata u 2024. godini. U bazi SafeJournalists zabeležena su 43 ozbiljna incidenta, uključujući 31 ozbiljnu pretnju, 8 fizičkih napada i 4 druge pretnje.