Politika

Mali tvrdi da Srbija nije prezadužena, a opozicija da je vlast "razmontirala" državu

N1 printscreen

N1 printscreen

Ministar finansija Siniša Mali danas je izjavio da, bez obzira na nova državna zaduženja, ne postoji opasnost da Srbija bude prezadužena i da ne može da otplaćuje javni dug.

On je na sednici Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja i o predlozima zakona o novim zaduženjima u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde evra, rekao da su nove pozajmice garancija da će na vreme država moći da otplaćuje sve svoje obaveze i da izdvaja za javne investicije.
 
"Najbolji pokazatelj zaduženosti zemlje je učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP), a trenutno je to ispod 50 odsto, dok je prosek evropskih zemalja 89 odsto", rekao je Mali.
 
Naveo je da očekuje da do kraja godine Srbija prvi put u svojoj istoriji dobije investicioni rejting, što omogućava zaduživanja po povoljnijim kamatnim stopama.
 
"Trenutno na računu bužeta imamo 744 milijarde dinara, što je 10 odsto BDP-a. Naša ekonomska politika je da imamo što više novca na tom računu, ako možemo da dobijemo povoljne pozajmice, kako bi mogli da reagujemo u kriznim situcijama i pomognemo građanima i privredi", rekao je Mali.

Miloš Parandilović iz Novog lica Srbije je kritikovao vlast zbog načina na koji vodi državu i javne finasije.
 
Prema njegovim rečima vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom i predsednikom države Aleksandrom Vučićem je "razmontirala" državu.
 
On je ministra finansija zapitao da li "jede parizer dok uvećava račune u inostanstvu".
 
"Mladi danas zbog vas beže iz države", rekao je Parandilović.
 
Predsednica Skupštine Ana Brnabić je rekla da je pogrešila što nije prekinula izlaganje Panandilovića dok je iznosio optužbe na račun vlasti.
 
Premijer Miloš Vučević je rekao da opozicija iznosi netačne podatke o stanju u državi.
 
"Danas je Srbija drugačija, a verujemo da će sutra biti još bolja", rekao je on.