Ekonomija

Mihajlović: Šta znači minimalna korpa, da li pojedine porodice moraju manje da jedu?

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da će taj sindikat tražiti da minimalna zarada ove godine bude najmanje 55.000 dinara.

On je, komentarišući najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "namera da minimalana zarada iznosi između 51.000 i 52.000 dinara", rekao da sindikat nije zadovoljan sa tom zaradom koja je ispod nivoa minimalne potrošačke korpe.
 
"Ne znam kako oni koji su projektovali da minimalna zarada 2027. godine iznosi 650 evra misle da je dostignu", rekao je Mihajlović.

Dodao je da takvim najavljenim tempom rasta minimalna zarada neće dostići 650 evra 2027. ili je projekcija promašena.
 
"Rastom sadašnjeg iznosa minimalca sa 47.000 na 51.000 do 52.000 dinara, što je oko deset odsto, ne može da se podmiri ni minimalna potrošačka korpa koja je prema poslednjim podacima za april oko 53.400 dinara, a za maj se namerno oduglovalači sa objavljivanjem podataka jer o njoj treba da počnu pregovori socijalnih partnera, sindikata, države i poslodavaca", rekao je Mihajlović.

Sindikat je, kako je rekao, računao da bi minimalna zarada trebalo da raste svake godine 17,8 odsto da bi dostigla 650 evra 2027.
 
"Minimalna potrošačka korpa, osim u Srbiji, nigde u svetu ne postoji, pa još za tri, a ne četiri člana. Šta znači minimalna korpa, da li to znači da pojedine porodice moraju manje da jedu", rekao je Mihajlović.
 
Dodao je da će tu minimalnu zaradu delom dogodine obezvrediti i sama projektovana inflacija.
 
Pregovori o iznosu minimalne zarade trebalo bi da počnu 15. avgusta i da se završe 15. septembra.
 
Ako se sindikati, država i poslodavci ne slože, država će odrediti iznos minimalne zarade, a već nekoliko godina taj iznos, pre početka pregovora, saopštava predsednik države Aleksandar Vučić, pa pregovori i nemaju smisla.