Film

Film "78 dana" najbolje ostvarenje Palićkog filmskog festivala

Film Emilije Gašić "78 dana" najbolje je ostvarenje 31. Palićkog filmskog festivala a osim nagrade "Zlatni toranj" pripala mu je i nagrada publike, saopštili su organizatori.

Stručni žiri je u obrazloženju naveo da je ostvarenje Emilije Gašić "film koji vas vraća u ono leto detinjstva koje je bilo i lepo i bolno".
 
"U ovoj priči globalna politika ima veliki uticaj na život tri sestre koje moraju da se izbore sa odsustvom oca i svetskom politikom koja se obrušava na njih. Neverovatno režiran, odglumljen, snimljen i montiran, ovaj film će vas dirnuti svojim humorom, terajući vas da se smejete i plačete u isto vreme", stoji u obrazloženju.
 
Nagrada "Palićki toranj" za najbolju režiju pripala je Runaru Runarsona za film "Kad svane dan".
 
"Nagrada je dodeljena filmu koji nas je impresionirao ne samo vrhunskom glumom i sugestivnom upotrebom slike i zvuka, već i prikazom unutrašnjeg tugovanja u složenoj situaciji u vezi", ocenio je žiri.
Specijalno priznanje Glavnog takmičarskog programa pripalo je filmu "Čovek magnet" Gusta van den Bergea, "za poetsko putovanje u ovoj egzistencijalnoj bajci, u kojoj nas briljantni glavni glumac Deni Ronaldo vodi na putovanje kroz vreme i prostore".
 
Specijalno priznanje Međunarodnog žirija programa Paralele i sudari dodeljeno je filmu "Bosanski lonac" u režiji Pava Marinkovića, za "bezvremensku i dobro napisanu ljudsku priču o imigraciji i aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi 2024. godine u potrazi za identitetom".