Film

Objavljen trejler za domaći film "78 dana" (VIDEO)

Foto: YouTube printscreen/MCF MegaComFilm

Foto: YouTube printscreen/MCF MegaComFilm

Domaće ostvarenje "78 dana" ovenčano je sa još jednom prestižnom nagradom međunarodnog filmskog festivala i nakon osvojenih glavnih nagrada na Kipru i u Austriji, film rediteljke i scenaristkinje Emilije Gašić proglašen je najboljim i na upravo održanom Tofifest-u, u Poljskoj.

U zbirku prestižnih priznanja uvrštene su i nagrade sa Cinema Jove festivala u Valensiji, za najbolju montažu, kao i ona koju dodeljuje mladi žiri, a povodom uspeha koji film postiže u svetskim takmičarskim programima obajvaljen je i prvi trejler domaćeg filma.

Sniman na hi-8 kasetama, ostavljajući utisak kao da je reč o zaboravljenom snimku sa kasete koja je pronađena nakon mnogo godina, "78 dana" smešta nas u 1999. godinu, u malo mesto u Srbiji u vreme bombardovanja.

Nakon očevog odlaska u vojsku, sestre Sonja (17) i Dragana (15) započinju video dnevnik na kućnoj kameri, snimajući, dok dani prolaze mirnu prirodu oko sebe, drhtavo noćno nebo tokom vazdušnih napada i zadirkivanje svoje sedmogodišnje sestre Tijane.

Stvari počinju da se menjaju kada misteriozni dečak i njegova stidljiva, mlađa sestra stignu iz Beograda i usele se u komšijsku kuću. Ubrzo, nova prijateljstva, prvi poljupci i prva razočaranja, zamenjuju strah od bombi.

- Zbog te autentičnosti i neverovatne veze između tri glavne glumice koje igraju sestre, ljudi uglavnom pomisle da je film dokumentarac iako je igrani - istakla je rediteljka.

Glavne uloge poverene su glumicama mlađe generacije Viktoriji Vasiljević, Tamari Gajović, Milici Gicić i Maši Ćirović, a ostale uloge nose i poznatiji glumci Pavle Čemerikić, Jelena Đokić i Goran Bogdan.

Film "78 dana" imao je svetsku premijeru na međunarodnom festivalu u Roterdamu (IFFR) u programu Bright Future. Prikazan je u takmičarskim programima na festivalu OFF Camera u Krakovu, IndieLisboa u Lisabonu i Festival De Cine Al Este u Limi, Peru. Nagrađen je na filmskim festivalima na Kipru (Cyprus Film Days) i u Insbruku, u Austriji (IFFI).

Od 29. avgusta film naći će se na repertoaru domaćih bioskopa.