Društvo

Pravnici o prenameni „Jovankine vile“: Poštenije da piše „zgrada za Brnabić“ u uredbi

Foto: printskrin/YT

Foto: printskrin/YT

"Jovankina vila" koju je kao predsednica Vlade na korišćenje dobila Ana Brnabić više nije rezidencija, nego je uredbom nove Vlade postala reprezentativna zgrada za boravak predsednika Narodne skupštine, što je nova funkcija koju Brnabić obavlja. To znači da ona neće morati da se seli iz nje.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić za N1 kaže da je ta uredba još jedno slamanje pravnog poretka Srbije, kao i da Brnabić više ne može biti neposredni korisnik javne svojine.

Vila u Beogradu u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića broj 75, poznatija kao „Jovankina vila“, jer je u njoj do smrti živela udovica predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, decenijama je propadala. Zbog velikih troškova rekonstrukcije više puta je najavljivana njena prodaja, a onda je neposredno pred izbor Ane Brnabić za premijerku počelo renoviranje.

„Jovankina vila“  krajem oktobra 2020. dobija status rezidencije u kojoj mogu da stanuju samo premijeri i predsednici države, pa se u nju uselila premijerka Ana Brnabić.

Posle izbora u decembru 2023. godine Ana Brnabić završava karijeru premijera i dobija novu funkciju – predsednice Narodne skupštine. Zakon kaže da od trenutka kada joj istekne mandat predsednika Vlade, Brnabić mora da se iseli iz „Jovankine vile“ i to u roku od šest meseci.

Međutim, predsednica Skupštine će ipak ostati u objektu, jer je Vlada Srbije donela novu uredbu kako bi joj to omogućila. „Jovankinoj vili“ oduzima se status rezidencije, i novim članom uredbe propisuje njena nova namena –  postaje reprezentativna zgrada za boravak predsednika Narodne skupštine.

Više na LINKU.