Ekonomija

Kolike su marže i profiti najvećih trgovinskih prehrambenih lanaca?

Srpska privreda je prošle godine ukupno gledano ostvarila profit od 972,4 milijarde dinara ili oko 8,3 milijarde evra.

Najprofitabilniji sektor srpske privrede prošle godine bila je trgovina na veliko i malo sa dobitkom od 194,4 milijarde dinara ili oko 1,6 milijardi evra, pokazuje godišnji izveštaj o poslovanju privrede koji je objavila Agencija za privredne registre (APR).

Ovo je skoro 11 odsto lošiji rezultat nego prethodne godine, ali 2022. godina je bila posebno profitabilna za trgovce koji su ostvarili dobit za čak 26,4 odsto veću nego 2021. godine.

Profit trgovaca bio je prethodnih godina predmet rasprava i zato što je ostvarivan u uslovima visoke inflacije, pa je neizbežno rast cena delom pripisivan i „pumpanju“ trgovačkih marži.

Verovatno najviše prašine je podigla guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je u jeku inflacije, u septembru 2023. godine predstavila istraživanje centralne banke prema kom su u prethodne četiri godine marže maloprodajnih trgovinskih lanaca povećane za 36,6 odsto ističući da to utiče i na rast krajnjih cena.

Odgovor trgovaca preko udruženja u Privrednoj komori bio je da je neto profitna stopa svega 2,8 odsto, dok je prošle godine Zavod za statistiku izašao sa analizom marži prehrambenih proizvoda proizvođača i trgovaca.

Prema njihovom nalazu, bruto marže proizvođača bile su 3,6 puta veće nego trgovaca.

Kako bilo, za trgovce je 2022. godina bila izuzetno dobra, a najveći maloprodavci teško da mogu da se požale i na ovu.

Više na LINKU.