Ekologija

Stavovi aktivista našeg kraja: Preduzećemo sve potrebne korake kako bi projekat Jadar bio obustavljen

FOto; S.LIsac

FOto; S.LIsac

Dok jedni vide potencijalnu ekonomsku korist i napredak, drugi upozoravaju na ekološke rizike i nedovoljnu transparentnost u procesu donošenja odluka za eksploataciju litijuma na teritoriji Srbije. Da li će Srbija postati globalni lider u proizvodnji litijuma ili će se suočiti sa ozbiljnim ekološkim problemima, ostaje da se vidi. Ekološki aktivisti, ali i stručnjaci, od početka se protive ovom projektu, smatrajući ga nepovratno štetnim za životnu sredinu.

Pokret Tvrđava izričito se protivi eksploataciji litijuma na teritoriji Srbije, smatrajući da bi to dovelo do posledica koje bi imale negativan uticaj na zdravlje građana.

“Naš stav je da ne treba kopati litijum, jer bi to izazvalo katastrofalne ekološke posledice po Srbiju, uz direktan negativan uticaj na zdravlje građana u tom delu Srbije. Dodatni problem je kompanija Rio Tinto, poznata po tome da je gde god se pojavila izazvala probleme. Suština problema nije ni u Rio Tintu, ni u bilo kojoj kompaniji, već u korumpiranom režimu koji nema institucionalni kapacitet ni da izgradi kanalizacionu mrežu, a kamoli da garantuje poštovanje zakona u ovako kompleksnoj materiji”, ističe NIkola Krstić Kolja iz smederevskog Pokreta Tvrđava.

Takođe, izražava zabrinutost zbog prisustva kompanije Rio Tinto, poznate po izazivanju problema gde god da je poslovala.

“Zajedno sa našim saborcima iz udruženja "Ne damo Jadar", Pokret Tvrđava će preduzeti sve potrebne korake kako bi projekat Jadar bio obustavljen. Naš cilj je zaštita životne sredine i zdravlja naših građana, kao i osiguranje odgovornog i transparentnog upravljanja prirodnim resursima”, naglašava Krstić.

Aktivista Ivan Milosavljević iz Petrovca na Mlavi ističe da je projekat Jadar postao simbol neokolonijalne najezde na Srbiju i njene resurse, podsećajući da strane rudarske kompanije i zavisne industrije eksploatišu prirodna dobra zemlje.

Smatra da su naučna zajednica, ekološki pokreti i aktivisti, kao i većina građana Srbije jasno stavili do znanja da ovakvi projekti izrabljivanja i uništavanja prirodnih resursa neće biti dozvoljeni.

“Svi oni su jasno dali do znanja da ni taj ni ostali slični projekti izrabljivanja i uništenja prirodnih dobra nisu dobrodošli i da ih nećemo dozvoliti.”

Projekat Jadar rudarske kompanije Rio Tinto, prema Ivanu, imao je jednu pozitivnu stranu – ujedinio je građane u zajedničkoj borbi i podigao svest o važnosti očuvanja prirode, čistih voda, zemlje i vazduha.

Naglašava da je pravo rodoljublje ono koje se zalaže za očuvanje ovih resursa za buduće generacije.

Takođe izražava čvrsto uverenje da neće biti realizovano otvaranje ostalih rudnika u Srbiji.

“Sa punim pouzdanjem govorim da ni rudnik u Jadru, ni ovaj rudnik zlata u Homolju koji planira da otvori kanadska kompanija Dandi, neće proći, kaže Milosavljević.