Ekologija

Protest „Stop Rio Tinto, stop rafineriji“

Na Trgu u Smederevu održaće se narodni protest protiv Rio Tinta i protiv najavljene izgradnje rafinerije nafte u Smederevu.

"Naša zemlja je suočena sa velikim ekološkim izazovima zbog planova za otvaranje rudnika litijuma i rafinerije u Smederevu, koji prete da unište naše prirodne resurse, zagade vodu i vazduh, i trajno naruše zdravlje naših ljudi. Ovo je trenutak kada moramo pokazati snagu zajedništva i solidarnosti, jer su pitanja koja se tiču zaštite naše životne sredine i zdravlja svih nas iznad bilo kakvih podela i politike" navodi se u saopštenju Pokreta Tvrđava iz Smedereva. 

Građani su pozvani da se okupe i iskažu zajedništvo i solidarnost, bez obzira na politička i ideološka opredeljenja. Cilj protesta je zaštita životne sredine i zdravlja svih građana, kako bi obezbedili čist vazduh, čistu vodu i zdravu zemlju za buduće generacije.

"Ovo je borba za čist vazduh, čistu vodu i zdravu zemlju koju ostavljamo našoj deci. Ne smemo dozvoliti da ekonomski interesi stranih kompanija nadvladaju dugoročne posledice po našu prirodu i zdravlje građana. Važno je da budemo jedinstveni i glasni, da pokažemo da nas ima mnogo i da nećemo", kažu iz Pokreta Tvrđava.

Govornici na protestu će biti poznate ličnosti i ekološki aktivisti, uključujući košarkaša Vladimira Štimca, ekološkog aktivistu i narodnog poslanika Aleksandra Jovanovića Ćutu, književnika Gojka Božovića, aktivistu i osnivača Pokreta Tvrđava Nikolu Kolju Krstića, i Ivana Milosavljevića Bukija iz udruženja Mlavska vojska.

Protest predstavlja zajednički napor građana da se suprotstave ekonomskim interesima stranih kompanija koje ugrožavaju prirodu i zdravlje ljudi.

Protest će se održati u ponedeljak, 5. avgusta u 19 časova.