Društvo

Protest u Smederevu: Od nas hoće da naprave rudnik, ali znate šta - Malo su se prevarili (FOTO+VIDEO)

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

U Smederevu je na Trgu republike održan protest protiv iskopavanja litijuma i izgradnje rafinerije u ovom gradu. Skupu je prisustvovalo, prema proceni organizatora, oko 3 hiljade ljudi.

Čovek koji hoće da pretvori državu u rudarsku koloniju je đavolji advokat. Ova država kaže da će braniti naše pravo na zdravu životnu sredinu. Dolazim iz Homolja, naši aktivisti  oterali su četiri pumpe kanadske rudarske kompanije koja krade našu vodu, rekao je aktivista Ivan MIlosavljević iz organizacije “Mlavska vojska” obraćajući se okupljenim građanima. Naveo je da režim ima vreme da do ponedeljka ispuni zahteve  i najavio blokade ako do toga ne dođe. i podsetio da je zahtev zabrana eksploatacije i istraživanja litijuma u Srbiji, napomenuvši da nisu samo protiv Rio Tinta.

Pisac i izdavač Gojko Božović iz „ProGlasa“ istakao je u govoru okupljenima da je zahtev Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) o zabrani iskopavanja i istraživanja litijuma i bora u Srbiji u „najboljem interesu građana Srbije“.„Talas demonstracija po gradovima Srbije polako se pretvara u veliki narodni pokret“,

Caption

“Ako neko zna šta je zagađenje i ekološka katastrofa onda vi to vrlo dobro znate, a ipak ste došli da se borite za Jadar i ovu našu prelepu Srbiju i imate moj naklon do poda, rekao je košarkaški reprezentativac  Vladimir Štimac. Naveo je da se sistematski uništava privreda, poljoprivreda i srpski seljak, “a od nas hoće da naprave rudnik, ali znate šta? Malo su se prevarili“, dodao je Štimac.

Caption

Profesor beogradskog univerziteta iz Smedereva, Petar Vasić rekao je na okupljenima da “cena koju su platili smederevci za samo osam godina prisustva kineske kompanije je da oni danas žive tri godine kraće nego prosečan građanin Republike Srbije.

“Šta to znači u apsolutnim brojevima? To znači da je blizu 20 hiljada života ovaj grad dao na ime trovanja iz železare, naveo je. 

Caption

“Nikad nisam video za svojih 37 godina ovoliko smederevaca na jednom mestu: To znači da smo se ujedinili id a smo prevazišli svoje razlike  id a idemo zajedno u akciju”, poručio je Nikola Kolja Krstić iz Pokreta Tvrđava. 

Ukazao je na visoku stopu obolelih od raka u ovom gradu, te da je od 3000 okupljenih na Trgu neko  već sigurno bolestan. Broj maligni obolelih je cena „čeličnog prijateljstva sa Si Đin Pingom“, rekao je.
Građani na protestu su nakon obraćanja krenuli u protestnu šetnju od Trga republike, pored Gimnazije Smederevo, ulicama oko Karađorđevog duda do platoa u Đušinoj ulici.