Moj grad

Otvorene biciklističke staze u Velikom Gradištu

FOTO: Opština Veliko Gradište

FOTO: Opština Veliko Gradište

Ministar turizma i omladine Husein Memić je, na lokaciji Ramske tvrđave, u prisustvu rukovodstva opštine Veliko Gradište na čelu sa predsednikom Draganom Milićem, svečano otvorio biciklističke staze „Vračev Gaj – Stara Palanka“ i „Ram-Zatonje“.

Ove staze deo su EuroVelo 6 i 13 biciklističkih ruta koje u našoj zemlji prate tok Dunava. Dok je biciklistička staza „Vračev Gaj – Stara Palanka“ izrađena na nasipu reke Nera, u dužini od 7,5 km, staza Ram-Zatonje, ukupne dužine 9,8 km, prolazi duž Dunava, od ulaska na teritoriju opštine Veliko Gradište.

Кako je najavio ministar Memić, do kraja avgusta biće puštena i treća biciklističa staza od Velikodg Gradišta do Vinaca, rekavši da je izrada prvog dela iznosila 380 miliona dinara, a drugog, do Vinaca, 170 miliona dinara, sa PDV-om.

“Posebno mi je drago što smo sve ove projekte, u Gornjem i Donjem Podunavlju, najavili otprilike pre godinu dana, na pretprošlom Sajmu turizma. Predsednik je, zapravo, najavio veliko ulaganje ovde na Podunavlju i mi, nadam se, do kraja godine uspešno ćemo završiti još marinu u Velikom Gradištu; u Golupcu započinjmo za nekih mesec dana i uradićemo, sredinom 2026. godine i projekte otvorenih bazena u Кladovu i projekte, mislim 100 metara od marine, na izgradnji otvorenih bazena, u blizini Srebrnog jezera.“, dodao je Memić.

On je napomenuo i da su to projekti vredni oko milijardu i po dinara, čime će, pored brze saobraćajnice Požarevac-Golubac koja bi trebala da bude završena najkasnije do sredine 2026. godine, ovo postati jedna od najlepših destinacija na ovom delu Dunava.

“Za vrlo kratko vreme, nepunih godinu i po  dana, već je realizovan jedan projekat, i nadam se da do kraja 2025, odnosno u prvoj polovini 2026. godine, zasigurno ovo postaje jedan od najatraktivnijih i  najlepših delova koji će dovesti veliki broj turista i iz inostranstva i zemlje.“, podsetio je ministar, istakavši i ažurnost predsednika opštine da se projekat realizuje.

Takođe, ministar je najavio i da je cilj da se biciklistička ruta produži te da su za to potrebni dobri projekti, navodeći primer Velikog Gradišta i predsednika opštine čiji su projekti već bili pripremljeni.

I predsednik opštine Milić zahvalio je Ministarstvu, predstavnicima Agencije za luke, kolegama iz opštine Bela Crkva i svojim saradncima, navodeći sve prednosti Velikog Gradišta i okoline za koje je ova staza veoma značajna budući da je tom deonicom tokom protekla dva meseca prošlo skoro 2.000 biciklista, a interesovanje turista ne jenjava.

“Zahvaljujem Vladi Republike Srbije, predsedniiu Republike, svim ministarstvima, posebno Ministarstvu turizma koje ulaže sredstva i napore da zajedno napravimo jednu prelepu turističku destinaciju, ne samo kao Veliko Gradište i Srebrno jezero, nego čitava okolina jer ovi objekti pripadaju i drugim opštinama, ali to je jedna celina koju gost, kada ovde dođe, treba da obiđe.“, rekao je predsednik Milić.

Ovim povodom, ministar Memić i predsednik opštine Milić otvaranje staze simbolično su obeležili i vožnjom bicikala, zajedno sa grupom biciklista.

Opština Veliko Gradište potpisala je prošle godine sa Ministarstvom turizma i omladine sporazum o realizaciji ovog projekta, a sredstva za realizaciju oba projekta obezbedilo  je  ovo ministarstvo.

Realizacijom ova dva projekta značajno je poboljšana infrastruktura kako za razvoj biciklizma tako i razvoj turizma  te postugnuta maksimalna bezbednost biciklista budući daje čitava deonica dunavske rute, od Vračevog gaja do Velikog Gradišta, obležena.

Biciklisti na predmetnoj deonici  imaju izgrađena omarilišta i mini-radionice, a  duž biciklističke rute EuroVelo 6 u ovom delu  mogu da obiđu i  bogato kulturno-istorijsko bogatstvo: Tvrđavu Ram, tvrđavu Golubački grad, Viminacijum, Trajanovu tabla, Decibelovu skulpturu i drugo.

Biciklistički turizam je vid turizma koji postaje sve intenzivniji iz godine u godinu, a uvećani broj posetilaca na biciklama zahteva prilagođavanje infrastrukture njihovim potrebama.

Ministarstvo turizma i omladine prati razvoj opština koje imaju potencijal za razvoj turizma i u saradnji, a uz podršku Vlade Republike Srbije i predsednika Republike,  realizuje i finasira značajne infrastrukturne projekte u oblastu turizma, gde posebno treba istaći ulaganja u biciklističke staze, pristane i marine, kako bi se bicikistički i nautički turizam u Republici Srbiji adekvatno razvili.