Ekonomija

Tabaković: Povremenih poskupljenja će biti i dalje, ali manje nego u prethodne dve godine

FOTO:Boom93/S.Lisac

FOTO:Boom93/S.Lisac

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je danas da će povremenih i jednokratnih poskupljenja pojedinih proizvoda i usluga biti i dalje, ali da će ona sigurno biti manje učestala i manjeg inteziteta nego u prethodne dve godine.

Kako je Tabakovićeva rekla za list "Politika", primer toga je rast cena kafe i kakaoa na svetskom tržištu zbog slabijeg roda pod uticajem nepovoljnih vremenskih prilika, što se odrazilo i na cene na domaćem tržištu.

"Pored toga jednokratno se koriguju i cene pojedinih usluga. Ova povećanja cena se mogu odraziti na nešto višu julsku inflaciju, ali ne u meri da se ona nađe izvan granica dozvoljenog odstupanja od cilja", rekla je ona.

Govoreći o padu kamata kazala je da bi smer kretanja kamatnih stopa na kredite i depozite po pravilu bi trebalo da bude isti, ali da se kamate na kredite i depozite retko kada kreću potpuno usklađeno, posebno imajući u vidu da krediti po pravilu imaju dugoročnost.

"Svojim merama stojimo da obezbedimo da to smanjenje ili povećanje bude što je usklađenije moguće, vodeći pri tome računa da sva prilagođavanja kamatnih stopa budu zasnovana na tržišnim principima", dodala je ona.