BBC News

Keti Peri: Pevačica pod istragom zbog snimanja spota na zaštićenom ostrvu u Španiji

Pevačica nije zatražila dozvolu za snimanje na zaštićenom prirodnom području na Balearskim ostrvima.

Keti Peri
Getty Images

Španski zvaničnici istražuju postupke američke pevačice Keti Peri zbog toga što je navodno bez dozvole snimala spot u ekološki osetljivom području na Balearskim ostrvima, gde dominiraju peščane dine.

U spotu za njen najnoviji singl Lifetimes ona uživa na plažama i provodi se u klubovima na ostrvima Ibica i Formentera.

Ali veruje se da su scene snimljene u središtu zaštićenog područja dina na ostrvu Espalmador u Formenteri zabrinule zvaničnike.

U saopštenju Vlade Španije navode da produkcijska kuća koja je snimala spot nije zatražila dozvole, a Keti Peri nije komentarisala ove tvrdnje.

Ipak, zvaničnici kažu da Peri nije pod istragom zbog „zločina protiv životne sredine", jer je moguće dobiti dozvolu za snimanje u toj oblasti.

I iz sekretarijata za životnu sredinu Balearskih ostrva objavili su saopštenje u utorak, tvrdeći je produkcijska kuća nije obezbedila neophodne dozvole pre snimanja.

„Pokretanje preliminarnih istražnih akcija" je rezultat toga, dodali su.

Nenaseljeno ostrvo Espalmador
Getty Images
Nenaseljeno ostrvo Espalmador

Pomenuli su i jedan odeljak Plana za upravljanje nacionalnim resursima, u kojem se navodi da „fotografski, kinematografski i videografski" radovi u „komercijalne ili reklamne svrhe" mogu da se izvrše samo uz odobrenje Ministarstva za životnu sredinu.

Neki od snimaka za spot nastali su u sistemu dina Espalmador, jednoj od ekološki najbogatijih oblasti Formentere.

Espalmador je nenaseljeno ostrvce oko tri kilometra severno od Formentere i od 1980. je deo prirodnog parka Ses Salines Ibice i Formentere.

Dine na malom ostrvu, koje je u privatnom vlasništvu, „od velike je ekološke vrednosti", navodi se na sajtu lokalne turističke organizacije.

BBC novinari su kontaktirali produkcijsku kuću WeOwnTheCity i zastupnike Keti Peri, ali nisu dobili komentar.

Snimanje je usledilo posle turbulentne kampanje promocije njenog sedmog albuma pod nazivom 143, koji će biti objavljen u septembru.

Prvi objavljeni singl Woman's World nije dobio dobre kritike i nije uspeo da se nađe na top listama, a mnogi smatraju da feministička poruka pesme nije u skladu sa realnošću.

„Kakav je ovo regresivni, podgrejani pakao?", pitali su kritičari Gardijana.

U magazinu Kat tvrde da je „Peri ostala u 2016. godini", a u magazinu Roling stoun pitaju „da li je Keti Peri objavila najgori povratnički singl svih vremena".

Taj, kao i singl Lifetimes, producirao je umetnik Doktor Luk, a Peri su kritikovali zbog saradnje sa njim.

Pevačica Keša ga je tužila 2014. godine u nameri da raskine kontakt sa njim jer ju je „seksualno, fizički, verbalno i emocionalno zlostavljao, dovevši je na rub smrti", kako su opisali njeni advokati.

Doktor Luk je negirao optužbe, a prošle godine su postigli dogovor o vansudskom poravnanju.


Pogledajte i ovu priču:


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]