Moj grad

Milovanović: U višeboju svi imaju šanse i da pobede i da budu pobeđeni (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom 93

Foto: S. Lisac/Boom 93

Krajem jula počele su pripreme višebojaca za predstojeće, 61. Ljubičevske konjičke igre. O treningu, kvalifikacijama i takmičenju razgovarali smo sa Radetom Milovanovićem, dugogodišnjim trenerom višebojaca.

Kako kaže za Boom 93, ove godine je za Ljubičevski višeboj prijavljen izuzetno veliki broj takmičara. 

“Prijavljen je 21 takmičar. Mislim da pripreme teku dobro bez obzira na uslove koji su otežani zbog velikih vrućina. Standardno treniramo. Ulazimo polako u formu – i jahači i konji”, kaže Milovanović.

Trener višebojaca misli da će ove godine takmičenje biti izuzetno.

“Imamo dosta mladih takmičara. Ne postoji pravilo ko će da pobedi. Svi imaju šansu. Svi imaju šanse i da pobede i da budu pobeđeni. Nadam se da su i ovi mlađi takmičari dobri borci. Dimitrije Brezjanović je najmlađi takmičar. On je 2006. godište i prvi put učestvuje”, navodi Milovanović.

Trojica takmičara ove godine prvi put učestvuju u višeboju. Pored Dimitrija, to su Miloš Živković i Luka Kresoje.

Foto: S. Lisac/Boom 93

 

“Imamo podmladak i gajimo tradiciju. Nećemo da dozvolimo da se ugasi. Dok je mladih takmičara i novih generacija, mi imamo šanse”, ističe Milovanović.

Kako kaže, Požarevac je grad prepoznatljiv po Ljubičevskim konjičkim igrama, koje su međunarodne.

Kada su u pitanju uslovi za pripreme, staze, pesak i oprema, navodi da imaju pomoć gradske uprave.  

“Naše je samo da postignemo veliki broj poena i da imamo uspeha, da idemo bez padova”, kaže Milovanović.

Kvalifikacije za Ljubičevski konjički višeboj održaće se u subotu, 24. avgusta, u 18 časova.

“Kvalifikacije će biti jake jer nema pravila. Prošle godine, recimo, u kvalifikacijama ispala su tri najjača takmičara, petostruki vitez, Davorin Živković, Slađan Mladenović… Nema kod nas da se jaši na slavu i da se nadate jer imate pobede. Ne. Nailaze nove generacije. Takmičenje je jako. Za svaku disciplinu postoji određeno vreme. Četiri i po sekunde topuz i koplje, za sablju je sedam i po sekundi, za strelu pet sekundi. Tu nema mnogo kalkulacija – ili znate ili ne znate, ili možete ili ne možete. Borba je stalno između mlađih i starijih takmičara”, rekao je Milovanović.

Višebojci se takmiče u pet disciplina, a to su gađanje topuzom u metu, gađanje strelom, gađanje kopljem, seča sabljom i kurirsko jahanje.

“Kurirsko jahanje je najjača disciplina koja od takmičara traži da sto metara pređe u što kraćem vremenskom periodu i da postigne što bolji rezultat. Samo tri takmičara koja osvoje tri, dva i jedan poen su u prednosti u odnosu na one koje imaju slabije vreme”, objašnjava Milovanović.

Kada je u pitanju privlačenje mladih ljudi u ovaj sport, Milovanović navodi da su, između ostalog, to postigli kroz članarinu.

“Naša članarina u Konjičkom društvu “Knez Mihajlo” je 1200 dinara za odrasle i 500 dinara za decu na godišnjem nivou. To je prednost u odnosu na sve sportove kojima se deca bave. Mi smo najatraktivniji i najjeftiniji sport za takmičare sa članarinom. Mi smo članarinu sveli na minimum da bismo omogućili svima pojednako da se bave ovim sportom”, kaže Milovanović.

Kao trener kod takmičara insistira na disciplini i koncentraciji prilikom takmičenja.

“Disciplina i koncentracija u stvari donose veliki broj poena. Tu mora da postoji sklad između konja i jahača”, kaže Milovanović.

Zbog toga su, prema njegovim rečima, važni treninzi, koji traju mesec dana.

“Kod nas uvek ima novih konja. Svaki konj ima svoju narav, svoj karakter, kao i ljudi. I onda vi morate da se sjedinite sa konjem, da on tačno zna šta vi tražite od njega, da biste postigli određene rezultate”, zaključuje Milovanović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Projekat „Supermarket kulture” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj medijski sadržaj ima za cilj da afirmiše teme iz umetnosti i kulture, a pogotovo u našoj lokalnoj sredini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.